29.11.07
EL PAÍS DELS ESVORANCS (X) O... ON SÓN ELS NOSTRES DINERS?
26.11.07
EL PAÍS DELS ESVORANCS (IX)... O "ARA NO ÉS EL MOMENT"
"Ja es veurà després de la manifestació que hi ha motivacions polítiques que van més enllà de les infraestructures". Coi, i tant que hi ha motivacions polítiques! Només faltaria! O és que no n'hi ha, de motivacions polítiques, en el fet que el traçat del TGV sigui radial i partint des de Madrid? No n'hi ha en el fet que les inversions a Catalunya no compleixin els mínims necessaris? No n'hi ha en el fet que la senyora ministra no dimiteixi? No n'hi ha en el fet que el Tribunal Constitucional sembli una mena de tauler d'escacs al servei d'interessos molt determinats?
23.11.07
CONSTRUIR... NO COMBATRE NI DESFIGURAR
L’autor de Els altres catalans prenia partit per la integració d’aquesta massa social vinguda d’altres terres de la península. Per a ell només hi havia una solució possible: la convivència i l’acceptació mútua. La comunitat catalana havia d’acceptar els nouvinguts com a integrants en ple dret d’igualtat. Els nouvinguts havien d’integrar-se plenament en la societat catalana, i no només en l’aspecte econòmic, sinó també en el cultural, social i polític. Malgrat que l’autor no considerava ni important ni transcendental el tema de la llengua si que deia coses com que “els nous catalans han de contribuir en la construcció del futur de la societat catalana, no combatre-la o desfigurar-la.” Demanava respecte mutu i afegia que “les dues realitats estaven condemnades a entendre’s”
El llibre va esdevenir un autèntic manual per a tots aquells que es preocupaven per la cohesió de la societat catalana. En el seu moment, potser, no vam acabar de fer del tot bé els deures, forçats també per la situació sociopolítica que es vivia en aquell època. Els continguts de fons del llibre, malgrat que les situacions i els personatges han canviat, poden ser aplicables al moment actual que ens toca viure. ¿Serem capaços de bastir una futura societat catalana cohesionada i socialment i nacional més justa? ¿Seran capaços els “vells i nous altres catalans” d’entendre que han de col·laborar plenament en la construcció d’aquesta societat sense combatre-la o desfigurar-la?
Avui, en Paco Candel, ja no hi és. Malgrat la seva obra periodística i narrativa posterior (més de 50 llibres) sempre serà l’autor de Els altres catalans. Ha mort als 82 anys en un país al qual el van obligar a emigrar i que ell va acabar fent seu. Sempre ens quedarà el seu missatge: “si ets aquí, ets català; excepte que et fiquis al cap que no et dóna la gana de ser-ho.”
22.11.07
EL PAÍS DELS ESVORANCS (VIII) O... CUERS!
La Fundació Jaume Bofill ho ha anunciat: Catalunya és a la cua en qualitat de l’ensenyament. Si girem la vista enrere, només hi trobem Extremadura i Canàries, a nivell de l’Estat espanyol, i Malta i Portugal, si ens situem a nivell europeu.
Un 34% de la població d’entre 18 i 24 anys abandona els estudis abans d’hora (mitjana espanyola, 30%) i la diferència entre el fracàs escolar a l’escola pública i la concertada és de 20 punts percentuals, desfavorables, evidentment, a l’escola pública. Les diferències entre escola pública i privada o concertada cada dia augmenten més.
Què està passant? Les escoles es troben amb infinitat de problemes a resoldre: l’allau d’estudiants d’origen estranger; un sistema escolar que sembla haver abolit el suspens i que permet que l’estudiant vagi passant cursos sense assolir els coneixements necessaris; un descrèdit de la imatge del mestre que a hores d’ara poca gent respecte, començant pel mateix alumnat; un pèrdua total de determinats valors com l’educació, el civisme, la responsabilitat i... la disciplina.
També, però, hi ha altres condicionants que s’hi afegeixen. No hi ha prou diners. El sistema de finançament regit des de la “capital del reino” ens ofega també en aquest àmbit. Pot fer més la Generalitat amb el que té? No ho sé. La realitat és que al País Basc el govern destina 5.000 euros l’any per estudiant. A Catalunya, 3.500.
Gran resposta i gran alternativa -a l'abast de tothom- la que ens ofereix el màxim representant del país, el nostre estimat president Don José Montilla.
21.11.07
EL PAÍS DELS ESVORANCS (VII)
LITERATURA I LLENGUA (i III)
Als Països Catalans, existeixen obres de creació literària en castellà i en català. Probablement, n’hi hagi també en alguna altra llengua. N’hi deuen haver que gaudeixen d’una certa qualitat literària i d’altres que esdevenen un respectable, però simple, producte de consum. I, en aquesta realitat, la del prestigi i la qualitat, la llengua no ha exercit cap mena d’influència, ni en sentit positiu ni negatiu. La llengua no ha estat res més que l’eina de què s’ha valgut l’autor per expressar tot allò que ens volia comunicar.
20.11.07
OBJECTIU: ACABAR AMB LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA
19.11.07
LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA AMENAÇADA
16.11.07
EL PAÍS DELS ESVORANCS (VI)... O L'AVE JA HA ARRIBAT!
Mentrestant... al país dels esvorancs...
El govern espanyol, seguint la seva política del xec, ara diu que deixarà viatjar gratis als passatgers de rodalies fins que arribi el TGV a Barcelona... continuen pensant que som beneits...
Al Parlament perden el temps en discussions i votacions estèrils. Finalment, el PSC es queda sol davant la majoria de la Cambra que demana la dimissió de la ministra de Foment. No vulgueu veure cap relació entre la negativa del PSC i que la ministra i el govern espanyol siguin del PSOE... ja sabeu que el PSC és un partit totalment “autònom... “ Per cert, el senyor Montilla no tan sols s’ha dignat votar... Problemes d’agenda... (Llegiu, si voleu, un interessant article sobre el discurs de Montilla a Madrid. El títol ja resulta prou significatiu: Montilla: l'espanyolista intel·ligent)
El jutjat d'Alacant dóna permís per tancar el repetidor de TV3 de la Carrasqueta. On són les negociacions entre les dues Generalitats? Algú en sap alguna cosa? On són aquelles promeses –sempre les promeses- que tot estava en vies de solució? De nou, es pensen que som beneits...
Els preus pugen un 1,2% a l'octubre i situen la inflació interanual en un 3,8%... I nosaltres continuem aguantant... Fins quan?
El senyor Zapatero es permet fer bromes amb el caos de rodalies durant l’entrevista amb en Buenafuente... El més fort és que en una d’aquestes enquestes radiofòniques que es fan, davant la pregunta de “li ha fet gràcia la broma del senyor Zapatero” el 65% dels radiooients han respost que sí, que els ha fet gràcia.... Potser que ens ho fem mirar...
Es pensen que som beneits... o ho som de veritat?
15.11.07
NO ÉS MILEURISTA...
¿És possible que en ple segle XXI mantinguem encara una institució tan anacrònica i que ens costa tants diners com és la monàrquica? Sí, és possible, i a més sembla que ens agrada - o els agrada- ja que, segons puc percebre, la figura del Rei continua creixent i el suport social i les mostres d'estima de molts ciutadans augmenten... si més no a l'Espanya de sempre que és, no ho oblidem, la que té la paella pel mànec.
14.11.07
CESSAMENT DE LA CONVIÈNCIA...
El temps passa i ara hi veiem una llumeta al fons d’aquest túnel de rodalies inacabable. Potser ara que el Gran Pare protector de tots i totes ha acceptat que existeixi la figura del “cese temporal de la convivencia matrimonial”, potser ara sí... potser podrem començar ni que sigui per demanar un cessament temporal de la convivència i podrem iniciar el camí de l’alliberament.
LA VARA DE MEDIR
13.11.07
LITERATURA I LLENGUA (II)
10.11.07
SÍMBOLS I REPRESENTACIONS
EL PAÍS DELS ESVORANCS (V)... FLAMENCS I CATALANS
9.11.07
CAL PARLAR DE LLENGUA... I D'ENTITATS
Ahir vam poder gaudir amb les explicacions i amb les imatges de l'Esbart Vila d'Esplugues. En Sergi Castro, de manera amena i atraient, ens va anar posant al dia sobre les activitats, passades i futures, de l'Esbart. Vam assabentar-nos de molts aspectes que ignoràvem i vam poder constatar com l'Esbart és, a més d'una de les entitats amb més arrelament a Esplugues, una de les més dinàmiques en el món de la creació artística.
8.11.07
LITERATURA I LLENGUA (I)
La literatura catalana ha establert una classificació literària... i també, arbitrària... sí. Tan arbitrària com lògica, si més no tant com ho pugui ser qualsevol de les classificacions –arbitràries i lògiques -que s’han estructurat en els diversos móns literaris del nostre planeta. Arreu, per establir si una literatura pertany o no a una determinada classificació s’ha pres sempre com a base el signe més clar de pertinença literària. Un signe de pertinença i de classificació d’una claredat tan diàfana, d’una lògica tan aclaparadora que cap ciutadà d’un país que disposi de literatura escrita gosaria contradir. Un signe tan evident per a una classificació literària com és el de l’eina, el mitjà amb que s’ha bastit tota aquesta obra; el signe amb què s’ha vehiculat i es vehicula tot el pensament i l’expressió literària escrita: la llengua.
JA ERA HORA!
7.11.07
ESPLUGUES... NOMÉS 49 INDEPENDENTISTES?
5.11.07
EL SENYOR TOMÁS-VERDERA HO LAMENTA...
En qualsevol cas vull recalcar que Orangetech i totes les persones que hi treballen no en són en absolut participes del meu desafortunat comentari, i per tant demano es tingui en consideració les conseqüències del judici sumaríssim al que són sotmesos sense motiu.
El salut ben atentament.
Juan Tomás-Verdera
"T'he n'has adonat del teu error i n'has assumit la responsabilitat. M'has demanat disculpes personalment i jo les he acceptat, el que no fa que estigui d'acord amb la resposta que em vares donar a l'e-mail que et vaig enviar sol·licitant un lloc de treball, ni que justifiqui de cap manera tal acció. Per aquest motiu vaig enviar la nota a la premsa. Acceptant les teves disculpes consider que per part meva ja no hi ha res més a dir o fer, per tant dono per tancada la polèmica d'aquest afer sense ressentiment de cara a l'empresa Orangetech ni a tu personalment, esperant que aquest tipus d'errors discriminatoris no es tornin a repetir."
"DESPERDICIAR OPORTUNIDADES"
Curiosa la resposta de 13 paraules que el «general manager» de l’empresa mallorquina de software Orangetech, radicada al Parc Bit, envià a un sol·licitant de treball que s’hi dirigí en català: «Lamento mucho que escribas en catalán, es una pena que desperdicies las oportunidades». No posam ni afegim.
La proposta de la xarxa és d’enviar-los aquest text, de també 13 paraules: