BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

19.2.11

TV3 AL PAÍS VALENCIÀ. UNA HISTÒRIA DE SUPERVIVÈNCIA (1. Els inicis)

La història de les emissions de TV3 al País Valencià està plena d’obstacles, sancions i atacs frontals per part de l’espanyolisme més ranci que, d’aquesta manera, intenta dividir i fragmentar la llengua catalana i amb ella qualsevol idea de Països Catalans.

Una mica d’història

L’11 de setembre de 1983, l’actor Joan Pera, amb la seva benvinguda, donava el tret de sortida a les emissions de TV3 al Principat. TV3 naixia amb un objectiu molt clar: contribuir a la normalització lingüística i cultural del país. El model de TV3 s’inscriu en els de les televisions públiques nacionals d’Europa i la seva programació s’inspira en els principis propis d’un mitjà públic com són els de compromís amb els valors socials i democràtics, el pluralisme i la voluntat de servei als ciutadans.

L’inici de les emissions de TV3 no va estar exempt de dificultats de tota mena. En principi, només arribava a cobrir un 70% de la població del Principat i les emissions regulars no comencen fins al 16 de gener de 1984.

El naixement de l’única televisió que emetia totalment en català provoca en la resta de territoris dels Països Catalans que grups de persones comencin a mobilitzar-se per tal que les emissions puguin arribar a tot el país en el seu conjunt. Així, es despleguen nombrosos moviments cívics, tant a les Illes com al País Valencià.

TV3 al País Valencià

La història de TV3 al País Valencià comença quan, el 1984, al poc de néixer la televisió catalana, un grup de radioafeccionats valencians munta un petit repetidor que permet rebre el senyal de TV3 a la ciutat de Sueca, situada 30 Km al sud de València. Aquest repetidor els permetia recollir el senyal procedent de Montcar (Tarragona) i repetir-lo amb una claredat suficient perquè pogués ser vist per tota la població de la comarca de la Ribera Baixa.

Quan la notícia comença ser coneguda, intervé ràpidament la delegació del govern de la Comunitat Valenciana, presidida pel socialista Eugeni Burriel, que envia la Guàrdia Civil perquè precinti el repetidor.

La gent de Sueca, però, no fa marxa enrere i poc després tornen a habilitar el senyal. La història es repeteix, però aquesta vegada, quan la Guàrdia Civil intentar precintar de nou el repetidor, es troben amb una multitud de veïns que els ho impedeix, ja que la instal·lació es trobava en propietat privada i els guàrdies no disposaven de cap ordre judicial que els permetés l’entrada.

Els veïns passen a l’atac i assessorats pel gabinet jurídic d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) interposen una querella contra el delegat del govern acusant-lo d’intentar coartar la llibertat d’expressió i d’abús d’autoritat. S’adhereixen a aquesta querella 100 personalitats del món cultural i polític: artistes, catedràtics, rectors, diputats, regidors... de multituds de poblacions del País Valencià. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada