BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

21.2.11

TV3 AL PAÍS VALENCIÀ. UNA HISTÒRIA DE SUPERVIVÈNCIA (3. El PSOE)

És bo i convenient recordar, per tots aquells que semblen no tenir memòria històrica, que els primers entrebancs, que les primeres actuacions “legals” i els primers atacs contra les emissions de TV3 al País Valencià són promogudes pel PSOE, que tenia el seu màxim representant en el llavors president de la Generalitat valenciana, senyor Joan Lerma.

El “café para todos” que va donar pas a l’Estat de les autonomies amb el clar objectiu d’aigualir i difuminar les reivindicacions nacionals històriques, propicia també la invenció d’un canal autonòmic per al País Valencià. Calia impedir per tots els mitjans que els valencians s’adonessin de la gran quantitat d’elements que uneixen el nord i el sud, començant evidentment pel fet inqüestionable de la unitat de la llengua.

L’any 1989 neix, doncs, una televisió que té l’objectiu de desnaturalitzar el País Valencià amb una programació de baix nivell, amb elements referencials espanyols i, evidentment, amb més de la meitat de programació en castellà. Per començar, fins i tot es va arraconar la idea d’anomenar-la Televisió valenciana (TVV), no fos que despertés sentiments valencianistes propers a la idea de Països Catalans. La televisió va ser batejada amb un nom amorf i sense contingut: Canal 9.

Joan Lerma aconsegueix, gràcies al suport del llavors ministre de Transports, Turisme i Comunicacions del govern d’Espanya, el també socialista José Barrionuevo, una ordre judicial per intervenir els repetidors d’ACPV, al•legant que ocupaven una freqüència que tenia assignada Canal 9. Immediatament i en poques hores, la Guàrdia Civil precinta els emissors del senyal de TV3 i la quota d’audiència de Canal 9 passa a ser del 95% del territori del País Valencià.

No hi ha descans, però, en la lluita. ACPV aconsegueix canviar les freqüències d’emissió de TV3 i torna a emetre, sense aixecar els precintes col•locats per la Guàrdia Civil als repetidors. El PSOE del País Valencià comença els seus atacs “legals” contra ACPV mitjançant actes sancionadores que imposen multes de fins a 16 milions de pessetes per tots i cadascun dels repetidors instal•lats.

Cal doncs, una nova campanya per tal de recaptar diners. Aquesta vegada, però, ACPV no està sola, ja que bona part dels ajuntaments del País Valencià, associacions culturals, universitats, professionals i ciutadans de tot l’àmbit dels Països Catalans participaran en aquesta recollida de donatius i ajuts econòmics. La recaptació arriba fins als 100 milions de les antigues pessetes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada