BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

10.2.11

SEMPRE PLANTARÉ CARA (Carles Capdevila. Diari ARA)

En Jordi Carbonell, gran patriota, ja fa uns quants anys i davant del rumb que estava prenent la transició espanyola, va llençar aquella màxima tan eloqüent: "Que la prudència no ens faci ser traïdors"

Sempre m'ha semblat totalment fora de lloc aquesta prudència que acostumem a esgrimir els catalans davant dels problemes lingüístics i nacionals. Semblem tan educats, tan febles, sempre justificant-nos per tot que, moltes vegades ens trobem fregant la màxima de Jordi Carbonell.

Per això m'he sentit lleugerament reconfortat en llegir l'editorial del diari ARA d'ahir, dimecres 9 de febrer. L'escriu en Carles Capdevila, director del diari ARA i us en recomano la lectura i la reflexió:

"GENT NORMAL I PROBLEMES REALS

* Desconfiaré sempre de qui no respecti la meva llengua. Perquè, en fer-ho, demostra que no em respecta a mi, i alhora que no respecta un bé cultural essencial.

* Desconfiaré sempre de qui no trobi normal el seu ús institucional i simbòlic, perquè no troba normal la meva realitat cultural i perquè a sobre es pensa que té dret a decidir qué es la normalitat, i curiosament la normalitat és ell, i no jo.

* Desconfiaré sempre de qui digui que el meu problema no és real, perquè em menysté a mi i perquè es creu amb el poder de decidir què és real, i casualment també ho és ell, i no jo.

* Desconfiaré sempre de qui digui que les llengües són per entendre'ns i no per crear problemes i faci servir aquest argument per crear problemes amb les llengües.

* Desconfiaré sempre de qui manipuli realitats deliberadament i gosi acusar llengües perseguides de ser les perseguidores.

* Desconfiaré sempre de qui vegi com a despesa innecessària la promoció de la meva llengua i com a inversió imprescindible la promoció de la seva.

* Desconfiaré sempre de qui vulgui acomplexar-me perquè parlo amb naturalitat la llengua dels meus pares.

* Desconfiaré sempre de qui em negui la llengua, perquè em sento compromès amb els que l'han salvat perquè jo la pugui ensenyar als meus fills.

* I procuraré enfadar-me poc, només el que jo trobi normal i davant d'amenaces que jo consideri reals.

* I sempre, però sempre, plantaré cara."

3 comentaris:

 1. Segur que és del dimecres 9 de febrer? Perquè jo he vist publicat aquest escrit en data 31-01-2011
  http://www.deumil.cat/LaMoscaVironera/2011/01/31/jamll/gent-normal-i-problemes-reals/

  ResponElimina
 2. Marià,

  Ni per a tu, ni per a mi.... Sembla ser que l'article és del 19 de gener. Tu el deuries llegir el 31 i jo m'he fet un embolic a l'hora de posar la data...

  De totes maneres, sigui el dia que sigui, és una molt bona declaració d'intencions del periodista.

  Bona feina!

  ResponElimina
 3. l'ha publicat dos cops..

  ResponElimina