Som a un pas que Catalunya es constitueixi en Estat independent.
Durant el mes de març o d’abril, el ple del Parlament debatrà la proposició de llei de declaració d’independència presentada per SI. (Si teniu una mica de temps, feu-li un cop d'ull; és interessant.) És a dir, només dependrà dels nostres diputats i diputades perquè, com apunta la proposició de llei: “El Parlament de Catalunya és el representant democràticament elegit del poble de Catalunya i és el poble de Catalunya l’únic titular de la sobirania nacional. “
Ja sabem, però, que una vegada més i com sempre, se’ns dirà que no és el moment de la independència, que hi ha altres prioritats.
Mai sembla ser el moment...
Això em porta a recordar els eufemismes (Mot o locució d’expressió suau, atenuada, en lloc d’un de dur, inconvenient o desplaent) que els nostres polítics acostumen a fer servir a l’hora de parlar d’independència:
Començarem per nacionalisme. Segons les estadístiques, hi ha una majoria de diputats i diputades que es proclamen nacionalistes. Només cal anar al diccionari per localitzar-ne el significat exacte d’aquesta paraula: Ideologia i moviment que reivindica l’organització política independent d’una nació.
Després tenim els sobiranistes, els que treballen per la sobirania: Qualitat del poder polític d’un estat o d’un organisme que no és sotmès a cap altre poder.
Evidentment també hi ha els autodeterministes, o partidaris del dret a l’autodeterminació: Acció per la qual un poble decideix lliurement el seu futur polític.
Després podem trobar els partidaris del dret a decidir: Prendre el partit definitiu de fer quelcom.
I és clar, també tenim els reis de l’eufemisme amb frases carregades d’imaginació com la pluja fina, el patriotisme social o ja darrerament la transició nacional.
S’equivoquen els diccionaris normatius? O, potser, els nostres parlamentaris i polítics no han aprovat el nivell elemental de català i confonen el sentit de les paraules?
Nosaltres, que utilitzem un lèxic molt més senzill, ens diem simplement independentistes; Partidaris de la independència política.
O també estem fent servir un eufemisme i en el fons som separatistes?: Opinió, partit, de qui es vol separar de l’estat del qual forma part per esdevenir independent.
El contingut de la proposició de llei hauria d'ésser assumit no tan sols per les formacions polítiques independentistes, sinó també per aquelles que defensen la dependència respecte d'un estat espanyol autonòmic o federal. Seria trist que la proposició no rebés el suport que totes les formacions polítiques que, en el marc del dret d'autodeterminació, consideren que han d'existir mecanismes legals i garantistes per exercir aquest dret. D'altra banda, tot text és millorable, i fóra bo veure com des de CiU s'aporten esmenes que millorin el text, i s'aprovi una "llei d'autodeterminació".
ResponElimina