BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

17.4.09

19 D'ABRIL: 70 ANYS CONTRA EL CATALÀ


70 ANYS CONTRA EL CATALÀ

DIUMENGE 19 D’ABRIL, 12.00 DEL MIDGIA

JARDINETS DEL PASSEIG DE GRÀCIA / DIAGONAL


La CAL s'hi ha adherit i participarà en aquest acte en defensa de la nostra llengua.


Per a aquest diumenge 19 d’abril, les entitats Comissió de la Dignitat, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya han organitzat un gran acte de denúncia de la continuada agressió patida per la llengua catalana en els darrers 70 anys des de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona. El nou règim de Franco va reprendre amb virulència la persecució contra la nostra llengua que tradicionalment havia significat el domini espanyol a casa nostra.
Aquesta situació no s’ha acabat de rectificar, ni de bon tros, amb la democràcia actual, tal com evidencia l’efectiva marginació del català de tantes àrees de la vida moderna, com per exemple els tribunals de justícia, el cinema, l’esport, el món de la gran empresa, l’oferta televisiva etc. Només cal recordar que cap català ha pogut veure els darrers partits de la “Champions” en català o que l’Estat estigui en ple procés de desmantellament de TV3 al País Valencià... Són fets plenament tipificables en l’àrea del genocidi cultural.
En aquest acte, doncs, diversos actors, escriptors i d’altres persones públiques llegiran breus textos satírics que recordaran aquests fets. Entre ells cal comptar Agustí Alcoberro, Assumpció Cantalosella, Enric Cassasses, Jordi Coca, Pons Feliu, Gemma Llienas, Jordi Llavina, Josep Maria Murià, Joan Rendé, Ignasi Riera, Jordi Sierra, Isabel-Clara Simó, Francesc Vallverdú, entre molts altres. També s’hi farà un petit homenatge a Pepe Rubianes. L’acte el conduïran Carme Sansa, Carles Arquimbau i Enric Rodríguez (actor del Cor de la Ciutat). Al final de l’acte es procedirà a un acte simbòlic de rebuig a la presència de l’estàtua de la “Victòria” que encara desvirtua el moment dedicat a Pi Margall al centre de la cruïlla Passeig de Gràcia-Diagonal i a la herència franquista que encara persisteix entre nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada