BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

9.1.08

JORDI SEDÓ. "LA LLENGUA CATALANA, SENYA D'IDENTITAT NACIONAL"


Dijous 10 de gener, a les 22 h., en directe per ETV Llobregat, el programa CAL Parlar de Llengua tindrà com a convidat en Jordi Sedó i Solé, mestre i sociolingüista, amb qui, entre altres temes, conversarem sobre el seu darrer llibre La llengua catalana, senya d'identitat nacional.

El llibre, La llengua catalana, senya d’identitat nacional, aplega al voltant de noranta articles de Jordi Sedó publicats abans d’acabar l’any 2006, sobre l’estat actual de la llengua catalana o sobre aspectes que d’una manera o una altra hi puguin tenir alguna relació. Està estructurat en deu blocs temàtics, dintre dels quals es presenten els textos ordenats cronològicament, amb independència del mitjà on foren publicats. Aquests blocs temàtics o capítols són Coneixement, Denúncia, Ús, Qualitat, Unitat, Actituds, Autoestima, Identitat, Escola, Immigració, Futur i Adéu, i apleguen documents apareguts en diversos mitjans.

El llibre sencer, en el seu conjunt, és un intent de fer reaccionar la societat catalanoparlant davant la delicada situació de la llengua catalana, una situació que aquesta societat és encara a temps de redreçar si actua amb el tremp i la força necessaris:

Ni pessimista ni optimista. Simplement, realista. Com a poble, ens falta voluntat de ser, arrosseguem un complex d'inferioritat col·lectiu tan descomunal que ens impedeix veure les coses com són i actuar normalment i, a més, no tenim prou poder polític. I aix´´i, sí que la desparició és segurament l'únic futur possible per a la nostra cultura. Però no pas a curt termini. I, per tant, tenim encara l'oportunitat de redreçar la situació. És difícil, però possible. Només ens falta una mica més d'ànsia: treure'ns la bena dels ulls i voler-ho fer de veritat. I tots alhora. [...] Pensem-hi. I, lluny d'inútils pessimismes o optimismes, actuem en conseqüència. (Pàg. 274).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada