BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

25.3.11

LES AVANTGUARDES (3. Simbolisme i futurisme)

És aquesta teoria de les correspondències, la part de la poètica de Baudelaire que, segurament, més va influir en el moviment simbolista, fins al punt d’esdevenir-ne l’eix fonamental del seu ideari. Així sembla deduir-se de les paraules d’un gran poeta simbolista com Paul Verlaine: el vers ha de ser, abans de res, música; una harmonia de sons que fa somniar. És el triomf de la imaginació, de l’analogia que s’estableix entre les sensacions i les coses. El triomf del poeta, de l’escriptor, de l’artista que treballa per aprofundir en aquestes sensacions per tal de trobar-ne un sentit. En definitiva, el triomf de l’art.

Gairebé un segle més tard, Walter Benjamin incorpora les tesis de Baudelaire a la seva pròpia visió filosòfica. S’endinsa en l’àmbit de la política, de l’economia i de la tècnica i s’arrengla amb les tesis del primer dels moviments d’avantguarda: el futurisme.

En el seu assaig L’obra d’art a l’era de la seva reproductibilitat tècnica, Benjamin reflexiona sobre les noves tecnologies, com la fotografia i el cinema, que signifiquen un canvi substancial en tant que ofereixen una nova visió, una nova percepció de la realitat impossible d’assolir per l’ull, per la mirada humana. La modernitat del cinema no es troba en la representació que ens brinden els actors, sinó que l’hem de buscar en com la tècnica és capaç de modificar o transformar una realitat objectiva. El cinema esdevé, doncs, llibertat, perquè permet noves visions, noves perspectives d’una mateixa i única realitat. La càmera és a la realitat allò que la psicoanàlisi és a la consciència humana.

L’avantguarda, com a moviment cultural situat en primera línia, s’abraça a la tecnologia i venera la màquina. Marinetti, creador del futurisme, elabora una Manifest futurista que, en síntesi, rebutja en bloc el passat i admira la modernitat. Una modernitat que per a ell representen les màquines, les fàbriques, els aeroplans, les locomotores, tot allò que representa una novetat i un avenç tecnològic; també la velocitat o fins i tot –tal com reprodueix el text de Benjamin- la mateixa guerra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada