BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

15.3.11

ELS TAXISTES I EL CATALÀ. O... ELS MINUTETS DE LA CAL A TV3

Avui, he disposat d'uns minutets a TV3, concretament al programa d'en Josep Cuní Els matins de TV3.

En el cara a cara habitual d'aquest programa, s'ha tractat el tema del català al món del taxi, arran d'uns d'exàmens que s'han fet recentment per a l'obtenció de llicències a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Pel que fa al coneixement de llengües, els aspirants no nascuts en un territori que tingués com a llengua oficial el castellà, podien escollir una prova de nivell de castellà o bé una de català. El 100% va escollir la prova de castellà. 

Els convidats d'avui érem, d'una banda la Sra. Carmen de Tienda, presidenta de l''Associació Empresarial del Taxi i jo mateix en nom de la CAL. Moderava el cara a cara la Sra. Helena Garcia Melero. M'agradaria trasmetre-us -sinó en calent, de forma tèbia- les meves impressions d'aquests minuts passats a TV3.

En primer lloc, haig de dir que m'ha sorprès l'agressivitat verbal (que en cap cas vol dir mala educació) de la Sra. Carmen de Tienda. La veritat és que no m'esperava que els seus trets argumentals anessin per aquesta banda. M'ha semblat que deixava molt clars determinats punts:

Primer i important, a Catalunya hi ha ("no lo olvidemos", ha remarcat) dues llengües. I "en el Parlament ja se hablan las dos", ha afegit.

Segon, el taxista ha de tenir un objectiu essencial: vocació de servei i, pel que fa al català... ja l'anirà aprenent amb la pràctica diària.

Tercer, el taxi no és un servei públic... sinó una empresa privada d'interès públic... No "discriminarà" mai ningú per raó de llengua.

També vull parlar-vos de l'Helena Garcia Melero. La veritat és que m'ha deixat lleugerament fred, i no pas a causa de la temperatura del plató d'en Josep Cuní. Us diré la meva impressió sobre algunes de les seves paraules.

La meva percepció ha estat, a mesura que avançava el cara a cara, que optava per una actitud de "no n'hi ha per tant", ja que, com ella mateixa ha remarcat "només cal donar una adreça i res més." Finalment, m'han sorprès força les seves darreres paraules que, evidentment, m'han estat impossibles de replicar o de matisar. M'ha tornat a fer la impressió que es tractava d'una mena de resposta a un argument meu anterior que ella semblava no compartir.

Crec que la intervenció final d'Helena Garcia Melero implica una certa declaració d'intencions pel que fa al tema lingüístic i un subtil decantament, una vegada més, vers les tesis defensades per la presidenta de l'Associació Empresarial del Taxi.

Si en teniu ganes, visioneu el vídeo i ja em direu si vaig desencaminat o no.

Si més no, la CAL ha disposat (potser per primera vegada?) d'uns minutets a TV3, la nostra.

2 comentaris:

  1. Jaume, no vas gens desencaminat, tot plegat va ser molt desencoratgedor pel que fa a l'actitud de totes dues, una per la seva agressivitat com be dius, i l'altre pel seu clar posicionament. Penso que d'aquesta manera ho tenim molt difícil. En tot cas però, et felicito pels teus minutets a TV3, tu sí que vas estar a l'alçada.

    ResponElimina
  2. Vaig seguí el programa i vaig tenir la mateixa impressió que tu, Jaume. I crec que la moderadora no va portar el programa de forma organitzada en quan el temps a debatre, sempre o quasi sempre, tenia la paraula la Sra. Carmen de Tienda, que tan mateix amb l’expressió facial ja es veia per quin cantó es decantava.

    ResponElimina