BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

21.3.11

DIA MUNDIAL DE LA POESIA

Cada dia és el dia d'alguna cosa.... De vegades, t'hi perds i tot en aquest maremàgnum de dedicacions que sovint no van més enllà de les simples, encara que bones intencions. Avui, no en podia ser una excepció i la UNESCO va declara el 21 de març Dia Mundial de la Poesia.

Per festejar-lo, la Institució de les Lletres Catalanes ha publicat un bloc que on es recull tota la informació sobre les accions i celebracions al voltant d’aquest dia. És un espai de participació i d’intercanvi per a entitats i col·lectius arrelats al nostre país i que treballen en la promoció de la seva pròpia llengua oferint-los la possibilitat de traduir els poemes originals. Us animem a participar-hi!

La nostra manera de commemorar aquest Dia Mundial de la Poesia és mostrar-vos què pensaven creadors com Maria Mercè Marçal, Montserrat Roig o Joan Fuster a l'entorn del món poètic.

Joan Fuster. Poesia és l’art de dir bellament les coses… Hauríem de rectificar la definició: poesia és l’art –o la virtut- de dir exactament les coses…Exactament.

Montserrat Roig. Necessito cada vegada més aquesta força dels poetes, perquè em fa redescobrir el valor i el so de les paraules.

Maria Mercè Marçal. Per a mi, la poesia és una mena de mirall que reflecteix una lluita interior entre aquest ésser entrebancant, colonitzat, mut o parlant a penes una llengua abolida, que em clava al passat, i l’impuls que m’allibera d’aquesta escena closa, moltes voltes, mitjançant la paraula. Dansa d’ombres i de màscares que els mots re-presenten, interpreten o juguen, quasi sense entreactes. I sense treva.

I per acabar, dos poemes de Joan Brossa relacionats amb la poesia:

Després d'escriure el poema,
els límits de la pàgina ja no són
on va ser tallat el paper.

Enrotlla't al meu cos. Però il•lumina
Com el feix lluminós d'una lent clara,
La molt empenta d'aquest sol concepte:
La Llibertat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada