BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

23.4.10

HONORS PER A UN VELL FRANQUISTA

Article de Vilaweb:


El passat franquista i la corrupció al CIO, a la premsa internacional

A França Le Monde recorda Samaranch com un home de diplomàcia i amb una àmplia xarxa d'influències. També en ressalta 'la part d'ombra', l'admiració que professava al dictador Franco. En la mateixa línia s'expressa Le Figaro, que després de parlar de la seva tasca al CIO, recorda que va ser un destacat membre del govern franquista.

Als Estats Units el diari The New York Times publica un extens obituari signat per Associated Press que recorda el 'creixement exponencial' que van viure els jocs olímpics durant el seu llarg mandat, però també que es va trobar amb 'l'escàndol de corrupció més gran' que hagi viscut mai l'organització. Pel diari nord-americà, 'com a ex-dirigent esportiu del règim feixista de Franco a Espanya, Samaranch havia arribat a tolerar un cert grau de corrupció. Tendia a passar per alt la reputació tacada d'alguns membres del CIO. Com a resultat, una organització que deia que representava els principals valors de l'esport va acabar amb un escàndol vergonyós com el de Salt Lake City'.

Pel Washington Post, 'la reputació de Samaranch es va veure afectada sobretot per l'escàndol de Salt Lake City, que va derivar en l'expulsió de sis membres del CIO i en la renúncia de quatre més'. I el diari Los Angeles Times afegeix que 'alguns el definien com a autoritari, adduint que la seva personalitat i la seva gestió del moviment olímpic havien estat modelats durant els seus primers anys de funcionari feixista en l'Espanya del general Francisco Franco.'

Al Regne Unit el The Times recorda Samaranch com una 'de les figures més poderoses i controvertides de l'esport mundial'. La televisió pública BBC destaca que Samaranch ‘va ser considerat l'home més poderós de l'esport quan va dirigir el CIO entre el 1980 i el 2001', i que va començar la seva carrera en el món de l'esport 'durant la dictadura del feixista d'Espanya Francisco Franco'.

També els diaris alemanys es fan ressò de la mort de Samaranch, i per molts ha estat la notícia principal de les edicions digitals. Süddeutsche Zeitung descriu el president honorífic del CIO com un 'revolucionari' dins el món del olimpisme. L'altre gran diari alemany, el Frankfurter Allgemeine Zeitung, titula la notícia així 'El rei del sol de l'olimpisme és mort'. Die Welt publica que el pas de Samaranch pel COI va representar 'una influència significativa' en la institució. La gran majoria dels diaris digitals fan referència al passat polític del Samaranch, i al seu càrrec de secretari d'estat de l'esport durant la dictadura franquista. En un resum de la seva vida, l'emissora Info Ràdio RBB recorda que 'no es pot passar per alt la seva faceta política', malgrat la seva feina al CIO, en què va 'rescatar l'olimpisme'.

La xarxa critica el silenci sobre el període franquista

Alguns grups de Facebook i molts usuaris de Twitter van reaccionar ràpidament a la mort de Samaranch. Especialment, van criticar les lloances i els homenatges que ben aviat va començar a prodigar-li la plana major dels polítics del país. El grup de Facebook 'Good Bye Samaranch: un franquista menys!' acabava la jornada d'ahir amb més de mil dos-cents membres. Un altre grup, 'No al minut de silenci per Samaranch al Camp Nou' reclama que l'estadi no faci 'cap mena d'homenatge als franquistes', contra l'anunci del Futbol Club Barcelona, de qui Samaranch era soci, de fer 'uns instants de silenci' en senyal de condol durant el partit de dissabte. Aquest grup tenia ahir, a última hora, mil cinc-cents adherits.

La Comissió de la Dignitat va dir ahir a VilaWeb que la instal·lació de la capella ardent al palau de la Generalitat era un fet indigne. 'El palau de la Generalitat és un lloc reservat a les persones que han defensat Catalunya i la democràcia. Samaranch no compleix cap d'aquests requisits.' Els impulsors de la Comissió de la Dignitat, disgustats, consideren que el govern comet un acte de molta gravetat.

El silenci sobre el passat franquista de Samaranch s'imposa al país oficial

Partits i polítics de tots colors de l'arc parlamentari català han ignorat en les seves reaccions el passat de destacat dirigent franquista de Samaranch. D'aquesta qüestió, quasi ningú no en vol parlar i tothom s'empara en els anys recents de dirigent olímpic internacional. Això sí, sense fer referència als escàndols de corrupció del Comitè Internacional Olímpic (CIO). Una de les qüestions que ha suscitat més controvèrsia és la instal·lació, avui, de la capella ardent de Samaranch al Palau de la Generalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada