BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

22.4.09

LA CLAU DE LA NOSTRA HISTÒRIA: EL GENERAL MORAGUES


Demà, 23 d'abril, dia de Sant Jordi, ETV Llobregat emetrà, a les 22 h, el programa La Clau de la nostra història que tractarà sobre la figura del general i patriota català Josep Moragues.
Quan parlem de l’11 de setembre, dins de l’imaginari popular se’ns presenta la figura del conseller en cap Rafael de Casanoves abraçat a la bandera de Santa Eulàlia. Segurament és la imatge més coneguda del setge de Barcelona i de la Guerra de Successió que va acabar amb les llibertats catalanes.

Sovint, però, oblidem una altra figura importantíssima dins d’aquesta guerra. Un home que no era de llinatge noble, però que que va arribar ser el militar català de més alta graduació i que, com a escarment per a tots els catalans, va ser objecte de la més dura repressió per part del govern de Felip V.


Josep Moragues formava part del grup anomenat Els Vigatans que, durant els anys 1713 al 1715 van patir una ferotge persecució i repressió. Van ser executats cinc dels nou alts comandamens del grup, entre ells, Bac de Roda i el mateix general Moragues.
Josep Moragues va ser jutjat, torturat i executat el 27 de maig de 1715. Se li retiren públicament tots els honors militars, se'l descalça i se'l vesteix amb una camisa de penitent. És arrossegat per un cavall a través dels carrers de Barcelona fins arribar al patíbul on és degollat, decapitat i esquarterat. El seu cap, com a escarni, va ser exposat en una gàbia de ferro que es va penjar a la Porta del Mar de la muralla de Barcelona, amb una inscripció que deia:
Josep Moragues, per haver comès el crim d’una rebel lió contumaç, haver abusat dues vegades de la clemència reial, finalment, la tercera vegada, va ser pres i executat per la justícia.
Malgrat els precs de la seva vídua, la gàbia hi romangué dotze anys.
Tindrem com a convidats:
Àngel Casals. Professor d’Història Moderna a la Universitat de Barcelona.

Jordi Cañameras. Professor d’Història de L’IES OLORDA de Sant Feliu de Llobregat.

Josep Catà. Professor d'Història. Des de 1993 s’ha dedicat a la investigació sobre els segles XVII i XVIII a Catalunya i ha publicat nombrosos treballs. Entre ells, el llibre Repressió borbònica i resistència catalana (1714-1736).

El programa es podrà veure en redifusió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada