BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

19.12.08

JAUME I A "LA CLAU DE LA NOSTRA HISTÒRIA"

Dissabte 20 de desembre, a les 22 h per ETV Llobregat, el programa La Clau de la nostra història girarà a l'entorn de la figura del rei Jaume I El Conqueridor.

Fa 800 anys, el 2 de febrer de 1208, naixia a la ciutat occitana de Montpeller, Jaume I, el que seria rei d’Aragó, de Mallorca i de València, Comte de Barcelona i d’Urgell i senyor de Montpeller.

El personatge de Jaume I forma part de la història, però també de la llegenda i de l’èpica. El seu regnat destaca, no només per les conquestes territorials, el precedent del que avui coneixem com a Països Catalans, sinó també per altres aspectes també molt importants com, entre altres, l’establiment del codi de lleis que van formar el llibre del Consolat del Mar, la seva política de protecció dels jueus, la reforma monetària o el progrés en l’ordenament jurídic i, evidentment, la redacció d’una de les 4 grans Cròniques catalanes: El llibre dels Feyts.

Comptarem amb la presència de:
Joan Soler i Amigó. Pedagog i escriptor. L'any 2006 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular, concedit per la Generalitat de Catalunya, pel desenvolupament de la seva obra magna "Tradicionari". Ha escrit nombrosos llibres sobre cultura popular i recentment ha publicat una biografia del rei Jaume I titulada El rei Jaume I el Conqueridor: entre la història i la llegenda.

M. Carme Roca. Filòloga i historiadora i es dedica professionalment a l’escriptura. Ha publicat més de trenta llibres, molts d’ells adreçats al públic infantil i juvenil. Ha rebut diversos premis literaris, entre ells el Néstor Lujan de novel·la històrica per Intriga de palau, una història sobre Violant de Bar, vídua del rei Joan I. Amb motiu de l’any Jaume I, ha escrit l’assaig històric Les dones de Jaume I.

El programa es podrà veure en redifusió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada