BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

18.7.07

CAL PARLAR DE LLENGUA... 25 PROGRAMES

ETV Llobregat va emetre, el dimarts 17 de juliol, el programa número 25 de CAL PARLAR DE LLENGUA.

El mes de gener de 2005, la CAL d’Esplugues presentava un projecte de programa de televisió a la direcció d’ETV Llobregat, la televisió que emet des d’Esplugues per a gairebé tota part sud de la comarca del Baix Llobregat. El projecte consistia en l’emissió d’un programa mensual de televisió, ideat, produït, dirigit i presentat per la CAL d’Esplugues que tractaria temes diversos units per un fil conductor: la llengua catalana, que seria l’eix central a l’entorn del qual giraria cada programa.

El programa número 1 s’emetia el mes de maig de 2005. El tema central era La llengua als Instituts i els convidats van ser la lingüista i escriptora Carme Junyent; el professor de l’Institut Joanot Martorell d’Esplugues, Santi Campo; i la Mercè Alert, estudiant de 1r de Batxillerat a l’Institut Maria Aurèlia Capmany de Cornellà.

Des de llavors, 24 programes més, 15 durant la primera temporada i 9 en aquesta segona que ha finalitzat el mes de juliol d’enguany.

En els 15 primers programes, la síntesi dels quals vam aplegar en un petit llibre, vam poder parlar, sempre a l’entorn de la llengua, sobre temes diversos com la immigració, el Correllengua, els ajuntaments del Baix, el projecte de nou Estatut, els Serveis de Català, la música al Baix, la premsa local, els Països Catalans, les televisions locals, l’esport a Esplugues o la immigració marroquina a la comarca. També vam mantenir dues converses molt interessants, una amb el sociolingüista Jordi Solé i l’altra amb la poetessa de Sant Feliu Joana Raspall.


La segona temporada la vam estructurar de forma diferent. Cada programa dels 9 emesos ha comptat amb la participació de dos o tres contertulians relacionats amb Esplugues o amb el Baix Llobregat i, a més, la d’un convidat o convidada especial.

Així, per CAL PARLAR DE LLENGUA, han desfilat personatges coneguts i reconeguts com Enric Gomà (guionista de sèries com Poble Nou, Nissaga de Poder, Laberint d’ombres o Temps de silenci i, més recentment, director de Caçadors de paraules); Matthew Tree (conegut escriptor, periodista i tertulià habitual de programes de ràdio i televisió); Oriol Junqueras (llicenciat en Història i també conegut tertulià); Patricia Gabancho (escriptora, autora de El preu de ser catalans); Màrius Serra (traductor, escriptor, enigmista, verbíbor); Víctor Alexandre (escriptor, autor, entre altres, de l’obra de teatre Èric i l’exèrcit del Fènix); Jaume Piquer, Jimmy Jazz (activista i dinamitzador cultural) i, en el darrer programa, la popular cantant Núria Feliu.


Cadascun dels programes d’aquesta segona temporada incloïa una part dedicada al món de la glosa i la cançó improvisada als Països Catalans. Així, hem pogut conèixer i gaudir de les diferents tonades que componen aquest ric univers de la glosa de la mà dels millors especialistes del moment. Durant aquests 9 programes, hem pogut escoltar tonades com la dels glosadors de Menorca; la jota de les terres de l’Ebre; la cançó de simbomba mallorquina; les corrandes del Carolino; els transglosadors; el garrotín de Lleida. la cançó de pandero o les Nyacres de l’Empordà. Tonades que sempre han estat introduïdes per una petita explicació a càrrec del conegut músic i compositor Marcel Casellas.

25 programes... comparats amb les grans xifres que es mouen en els mitjans audiovisuals poden semblar poca cosa. Us ben assegurem, però, que signifiquen molt. La llengua és present en tots els àmbits de la nostra vida. Malgrat això, cap televisió del nostre país li ha dedicat 25 programes. ETV Llobregat i la CAL ho han fet. Convidats diversos, temes i notícies diferents girant al voltant de l’eix central de la llengua.


Ens permetem manllevar unes frases de la introducció al llibre Caçadors de paraules, perquè expressen a la perfecció el que –si hi busquem bé- podem trobar en el rerefons de CAL PARLAR DE LLENGUA:


Qui té por de la llengua? Per què quan dèiem que preparàvem un programa sobre el català, gairebé tothom arrufava el nas? [...] Què és una llengua?La llengua és la vida. A la manera de Flaubert, tots i cadascun de nosaltres podem dir en veu alta: “La llengua sóc jo”.

Amb la llengua ens seduïm i ens enganyem, ens divertim i ens avorrim... Sense la llengua no hi ha pensament, perquè pensem en paraules. Dediquem gran part del nostre temps a fer anar la llengua. Sense la llengua, no sabríem viure, ens acompanya des del primer any de vida fins al dia en què pronunciem les fatídiques últimes paraules...

25 programes... més de 2 anys de feina... 25 programes que són una invitació a l’esperança, perquè una llengua que té al darrere tanta gent diversa té totes les de guanyar.

25 programes... Res, però, no s’aconsegueix sense l’esforç diari, sense la feina de veritat, la que fem dia a dia.

La feina, doncs, continua...



Bon estiu... i que tingueu -i que tinguem- molt bona feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada