El divendres 29 d’abril, la CAL lliurarà els premis Joan Coromines 2011 en la que serà la desena edició d’aquesta premis dedicats al gran lingüista i patriota Joan Coromines.
És un bon moment, doncs, per recordar ni que sigui molt breument, la gran figura, humana i professional que va ser en Joan Coromines i Vigneaux.
Coromines va ser, d’una banda, un extraordinari filòleg, un gran intel·lectual que va fer que la nostra llengua, el català, fos l’única del món, l'única, que té dos diccionaris etimològics, un de noms propis i un de noms comuns, complets en tot el seu domini lingüístic, que són l'Onomasticon i l'Etimològic.
D’altra banda, la vida de Coromines és la d’un home de llegenda, la d’un personatge extraordinari. Una combinació sorprenent entre un científic i un lingüista de primera fila i un patriota, un activista que va participar en el complot de Garraf i en els fets de Prats de Motlló al costat d’en Macià. Que va disparar trets i que va sortir al carrer en l’alçament del 15 d’octubre de 1934.
Coromines era un home de treball il·limitat -Badia i Margarit va dir que, per al mestre, els verbs viure i treballar eren sinònims-. Coromines mateix va donar nom al seu gran projectes científic i intel·lectual: l’Ardida Piràmide. Una obra lingüística que havia d’estar construïda sobre tres pilars monumentals de la llengua catalana, L’Ardida Piràmide es componia del DiccionariEtimològic, l’Onomasticon Catalanoiae i la Gramàtica Històrica. Els dos primers projectes li van ocupar pràcticament tota la seva vida – de fet, es diu que Coromines va començar a gestar el Diccionari Etimològic el 1922, quan només tenia 17 anys- aquesta gran dedicació va impedir que pogués acabar d’enllestir la tercera columna del seu gran projecte.
Ni una paraula del "Diccionari Crític Castellà i Hispànic" o del seu predecessor "Diccionari Crític Etimològic de la Llengua Castellana". Molt lleig, sr Marfany :(
ResponEliminaHome! Tampoc no pretenia fer un article exhaustiu sobre l'obra de Joan Coromines, sinó únicament referir-m'hi des del punt de vista català.
ResponEliminaEvidentment que hi falten aquestes grans obres fruit també de la tenacitat i la sabiduria del gran lingüista.
I altres com
"Tópica Hespérica. Estudios sobre los antiguos dialectos, el substrato y la toponimia romances"
"El parlar de la Vall d’Aran. Gramàtica, diccionari i estudis lexicals sobre el gascó"
I moltes altres col·laboracions que em deixo... Per a qui estigui interessat, pot trobar tota la informació a la http://www.fundaciocoromines.cat