BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

14.2.11

PA NEGRE COM A EXEMPLE

Pa negre, la pel·lícula catalana rodada en català, va acaparar ahir la majoria dels premis Goya que concedeix l’Acadèmia Espanyola de Cinema.

Pel·lícula catalana rodada en català. És bo remarcar-ho, perquè és convenient tenir molt clar que s'hauria d'entendre per pel·lícula catalana. No és exactament el mateix que succeeix amb la literatura, però s’hi acosta molt.

Pa negre és una excel•lent novel·la d’Emili Teixidor, un escriptor català dels autèntics, dels que fa servir aquesta llengua com a eina d’expressió literària. L’estructura argumental de la pel·lícula beu, no només d’aquesta novel·la de Teixidor, sinó també d’altres de les seves narracions com els contes Sic transit Gloria Swanson o la novel·la Retrat d’un assassí d’ocells.

Pa negre és una molt bona pel·lícula... Més encara, és un bon exemple de com cal fer les coses en aquest país que disposa d’unes matèries primes extraordinàries (Teixidor, Passola, Villaronga, Navas, Colomer, Comas...). Com deia aquella propaganda de fa anys: cal fer la feina ben feta , de qualitat, evidentment..., però també sense cap mena de complexos provincians, de país subaltern, que només acabaran per portar-nos al fracàs col·lectiu com a poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada