BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

28.1.11

ELS GRUPS XERREM D'ESPLUGUES, UNA MOLT BONA FEINA!

  
Fa ja més de dos anys, la CAL d’Esplugues va engegar el projecte Xerrem a la nostra ciutat. El primer que necessitàvem era un lloc on poder conversar, i aquí vam comptar amb la col•laboració de l’Espluga Viva, que ens va cedir un espai al seu local. Un dijous del mes d’octubre de 2008, la M. Teresa Masot, responsable i coordinadora actual dels grups Xerrem d’Esplugues, va fer la primera trobada de xerraires. Unes deu persones desitjoses de millorar el seu català i d’agafar confiança a l’hora de parlar-lo van començar a xerrar.

Avui, després de més de dos anys, podem dir que el projecte Xerrem s’ha consolidat a Esplugues. Enguany, tenim dos grups oberts: el primer, al local de l’Espluga Viva i, l’altra, a l’espai de l'Associació de Dones del Gall.

Els xerraires han anat creixent de manera exponencial. Actualment són més de 35 persones que assisteixen de manera regular al espais de conversa Xerrem. El grup més nombrós, 25 xerraires, el trobem els dijous de 19h a 21h a l’Espluga Viva. La Sanae, una noia marroquina; La Míriam, de Xile; el Joan, el Josep Maria, el Casto, la Dolors, la Charo, la Loli, la Isabel, la Núria, l’Elisa, la Mari Luz... i uns quants més que em deixo al teclat. El condueixen de manera esplèndida tres sherpes: la M. Teresa Masot, La Dolors Folch i en Pol Bricall.

L’Associació de Dones del Gall, grup que es va iniciar el passat mes d'octubre, compta amb 10 xerraires: la Isabel, la Clara, la Maria, la Mari Cruz, la Pilar..., conduïts a la perfecció pels sherpes M. Victòria Martínez i Francesc Coma.

Quan l’any 2008 vam posar en marxa el projecte Xerrem a Esplugues només teníem un grup, una sola sherpa i deu xerraires. Ara, com heu pogut llegir, comptem amb dos grups estables, més de 35 xerraires i un total de cinc sherpes fixos, als quals cal afegir-ne tres més que hi col•laboren de manera més esporàdica.


Una seixantena de grups funcionen actualment al país. Uns espais de conversa en català, uns grups que no són simplement una eina per parlar el català de manera més fluida i segura. La llengua serveix per comunicar-se, sí... però també serveix per crear bellesa i per cohesionar una societat. Com deia el mestre Solà, “hi ha un lligam inextricable entre llengua, poble i individu.”

Els grups Xerrem vinculen la comunicació en català amb la inclusió efectiva i afectiva en un grup —el que es troben setmanalment— i en un col•lectiu, el dels parlants catalans. En paraules del creador del projecte, Jordi Esteban “copsar la llengua com a tresor humà més que com a codi de transmissió; i participar en la història de la llengua —i per tant, del país— perquè la reben gustosos i estan cridats a transformar-la, com a eina viva que és.”

Per molts anys, doncs, a tots els xerraires d’Esplugues per la seva voluntat i les seves increïbles ganes d’aprendre bé la llengua. Per molts anys, sobretot, a l’equip de sherpes, conductors i conductores dels grups, que dediquen unes hores del seu temps lliure, de manera totalment altruista i voluntària, pel seu entusiasme, el seu saber fer i la seva important participació en aquest projecte de difusió de l’ús social del català.

A tots i totes, que tingueu una molt bona feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada