BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

18.8.10

PARLEM DE LLENGÜES....

Avui ens hem despertat amb una nova atzagaiada del "Defensor del Pueblo" (en aquest cas "Defensora" en funcions). Un nou atac contra el català per part d'aquells que veuen molt més clar que nosaltres mateixos la importància cabdal que té una llengua dins de la societat.

Per a qualsevol col·lectiu humà la llengua és molt important, no només perquè ens permet la simple comunicació, sinó perquè també ens permet expressar tot allò que és intrínsicament humà: sentiments, passions, pensaments, somnis, il·lusions... Allò que ens pot provocar el somriure i el riure, la tristor i el plor. La llengua és aquest instrument amb el qual estem dotats i que forma un tot amb la matèria i l’esperit de què estem fets. Està fermament unida a la nostra particular visió del món i de tot el que ens envolta.

La llengua, però, infinitament versàtil com és, resulta capaç d’adaptar-se a mil situacions, usos i intencions. Així, apareix la mentida, la manipulació, la sorna, la burla, la mala intenció.... Els mateixos mots de què ens valem per estimar, els fem servir per odiar. Aquells amb què manifestem les nostres il·lusions i esperances, els utilitzem per mentir, ferir, fer mal. Aquesta és una de les grandeses del llenguatge humà: les tremendes possibilitats de què disposa per créixer, desenvolupar-se i adaptar-se a allò que volem.

La llengua, les llengües, són el reflex, l’indicador de la diferència. Aquesta diferència de la qual hauríem de sentir-nos orgullosos, perquè és en la diversitat, i no en l’homogeneïtat, on rau la veritable riquesa humana. El llenguatge hauria de ser, malgrat tot, el punt de trobada per a l’entesa i la comprensió entre cultures.

Sabem que això, malauradament, no és així i que, en nom de moltes coses, les llengües han estat difamades, perseguides, exterminades. Han intentat i han aconseguit fer de la llengua un element separador, un element que cal odiar, combatre i eliminar si és possible. I ho han fet perquè coneixen i saben la importància que té el llenguatge en el desenvolupament d’una cultura, en el desenvolupament del pensament i com a element diferenciador.

El futur de la humanitat, d’una humanitat que sàpiga estimar la diversitat, es troba en bona part en el fet que aprenguem a veure i a utilitzar el llenguatge com un factor d’apropament i respecte entre les diferents cultures del món.

1 comentari:

  1. En el fons, el problema és si es considerar el "català" una llengua o no. Això no és pas una decisió filològica, sinó política. Políticament, el sistema constitucional espanyol parla d'una "llengua" (la "llengua castellana"), i les "altres llengües espanyoles" no tenen més que una consideració de dialectes. Per això, no poden ésser llengues oficials, sinó "co-oficials". El cas és que aquesta doctrina ara se sustenta en una cadena de fets acomplerts. Com que, a més, l'ordenament jurídic català en matèria lingüística no ha volgut mai zonificar el territori del Principat, aquests colps del Tribunal Constitucional o del Defensor del Pueblo poden servir per posar fi a la situació sociolingüísticament preferent que (encara) té el català en un grapadet de comarques.

    ResponElimina