Que lluny queden aquells temps en què l'independentisme era l'opció d'una minoria de la societat catalana. Aquella poca gent combativa quealguns titllaven de "quatre arreplegats, sonats o il·luminats."
Segons un sondeig d'opinió fet per un diari gens sospitós de ser acusat d'independentista com és La Vanguardia, ens deia fa poc que els contraris a la independència s'han reduït a un 41%, mentre que els partidaris declarats sumen ja el 37%. Pel que fa a la incidència de l'independentisme en el si dels principals partits polítics, el resultat era que els electors socialistes que es declaren a favor de la independència són un 35% (quan fa només dos mesos eren el 22%) i els de CiU arriben gairebé al 40%. El 91% de l'electorat d'ERC és independentista i cal comptar també amb les alternatives emergents.
Ahir, TV3 va emetre un excel·lent reportatge titulat Adéu Espanya? Va ser el programa més vist d'aquest dijous, amb una quota de pantalla de fins al 23,8 i una mitjana de 730.000 espectadors. La realitzadora, Dolors Genovès, ha declarat que la seva voluntat ha estat la de parlar amb normalitat dels processos d'independència i secessió, ni més ni menys que tal com es fa a la resta del món democràtic. És evident, diu, que encara hi ha por a parlar sense eufemismes de la independència.
Ràpidament, els partidaris que tot continuï igual que fins ara -és de suposar que ja els va molt bé tal com està la situació- han corregut a llençar els seus vituperis contra el documental, la realitzadora i, evidentment, TV3, la televisió pública.
L'apòstol més combatiu de la crosta nacionalista, l'insigne diputat Sr. Joan Ferran (socialista del PSC, per a més indicacions) entre altres arguments dignes del seu intel·lecte, aprofita per carregar contra els sectors independentistes d'aquest país i demana que es faci un programa igual, pagat amb diners públics, sobre el que ell anomena "la solució federal".
La solució federalista, Sr. Ferran, està encara més morta que la via autonòmica. De federalistes catalans, potser encara en trobaríem -dubto, però que arribessin al 37% - però... on són els federalistes espanyols? No es veuen per enlloc, senzillament perquè no n'hi ha ni un.
Una vegada més, contrasten les reaccions de l'espanyolisme disfressat de demòcrata, disfressat de progressisme, disfressat de catalanisme, disfressat de modernitat, amb la democràcia real que es pot viure, afortunadament, a molts llocs d'Europa. La democràcia que fa que Genovés declari que "precisament pel fet de tractar-se d'una realitat sòlida, l'elaboració del documental ha estat relativament fàcil. A Escòcia, Grenlàndia o el Quebec i a la resta del món civilitzat el debat sobre la independència és un debat democràtic, obert, sense eufemismes; a les universitats, als mitjans, al carrer, i això es nota en la solidesa de les respostes que et donen tant els partidaris del sí com els partidaris del no."
Els independentistes només demanem que sigui el poble el que decideixi.
Qui té por, doncs, del poble?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada