BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

8.2.10

RÈTOLS EN CATALÀ (2)


Dídac López ha escrit:

El "cas Nevot" és ben absurd. "Fincas" o "finques"? "Venta" o "venda"? "Inmuebles" o "immobles"? En el primer cas, parlant de Vilanova i la Geltrú, que és àrea oriental, "fincas" també seria la grafia prefabriana. En els altres dos casos, les variants gràfiques indiquen una variació fonemàtica, que els parlants d'una i altra llengua fan de forma automàtica. Insistir massa en aquest punt suposa un desgast injustificat. És veritat que lleis semblants són vigents en gairebé tots els estats, amb diferents nivells de coerció. Però que multin el senyor Nevot mentre hom deixa impunes agressions catalanòfobes per part de forces i cossos de seguretat de l'estat, és kafkià.

El tristpartit és patètic en les seves renúncies. Però també ho és en les seves febrades de radicalitat buida i inútil. Que un local sigui retolat en català i que després es tractin com un drap brut si hi entres i parles en català, sembla una broma de mal gust o una "trampa" per fer-te passar una mala estona. Però en la política de cartró-pedra, de pur espectacle, això és, senzillament, la normalitat.

1 comentari:

  1. No puc estar d’acord amb en Dídac, la llei de política lingüística no va rebre el suport del meu partit per tova, per no portar una base sancionadora prou ferma. Aquesta llei ha de servir per normalitzar i qui no vulgui normalitzar-se ha de pagar i normalitzar-se. A mi no m’agrada pagar impostos, però els he de pagar i si no ho faig he de pagar la multa corresponent i després els impostos, no m’agrada respectar els límits de velocitat, però si no els respecto en toca pagar i complir les limitacions. Pel que sigui el senyor Nevot ha rebut el pes de la llei, doncs a complir-la i s’ha acabat el problema.
    Sobre el tema del tracte a la clientela, el “tripartit-divertit” esta preparant la llei de consum, per millorar la qualitat i el servei dels comerços en general. Segurament quant torni a governar Convergència tot tornarà a la normalitat, no hi haurà sancions per incomplir la llei de política lingüística i segurament es tornarà a la política de mirar cap un altre canto quan una cosa no interessi veure-la no sigui cas que algú prengui mal. Segurament es retirarà la llei de cinema (no sea el caso que se nos enfaden estos o aquellos...) o simplement ningú es cuidarà de que s’apliqui allò regulat per llei, tal i com els anteriors governs convergents feien.

    ResponElimina