El passat 13 de desembre, una petita població de la comarca del Baix Llobregat cridava els seus ciutadans a votar en un referèndum sobre la independència de Catalunya. El Papiol, un municipi d’uns 3.500 habitants sempre podrà presumir d’haver estat el primer poble de la comarca del Baix que es va “atrevir” a fer una consulta popular sobiranista.
Diem “atrevir” perquè tots coneixem la realitat sociocultural i també política dels nostres municipis. Sabem que la majoria dels nostres conciutadans tenen les seves arrels, pròpies o familiars, fora de Catalunya. Sabem que en determinats llocs, en determinats pobles o barris, aquesta majoria és gairebé total i que, per una part de la societat civil, però sobretot per bona part del món polític, s’ha fomentat interessadament aquesta pertinença. Des de fa una dècada, a aquesta realitat dels nostres pobles se n’ha afegit una altra: la immigració vinguda de fora de l’Estat espanyol.
Quan parles de les consultes sobre la independència, molts et surten amb algun estirabot com: “Són consultes organitzades per i per als independentistes...” “Són consultes que es fan a llocs on majoritàriament hi viuen catalans...” “Sí... està molt bé fer-ho a Santa Eulàlia de Riuprimer (65% de participació) o a Sora (69%) o a l’Estany (66%), però a l’àrea metropolitana... això és un altre món.”
Som “un altre món”? Els que viuen aquí no són “catalans”? Si no ho són...què carai són, doncs?
Aquest és el nostre repte: conscienciar la gent que el Baix Llobregat forma part d’aquesta realitat nacional que anomenem Catalunya (o Països Catalans, si ho preferiu). Una realitat territorial i humana que, amb les seves diferències, algunes d’elles profundes, constitueix un cos social, un cos nacional que té tot el dret (i crec que el deure) de decidir sobre el seu futur; de decidir quin pot ser el camí més adequat per avançar vers una societat més lliure i més justa.
Catalunya seguirà, amb referèndums o sense, un camí determinat. I les conseqüències, més bones o més dolentes, que se’n desenvolupin les patirem o les gaudirem tots els que vivim el dia a dia en aquest nostre país.
La pregunta és: Han de decidir per nosaltres?
Creiem que no i per això ha nascut Esplugues decideix, una iniciativa ciutadana, constituïda en una entitat, transversal i integrada per persones d’ideologies i sensibilitats diverses, que es proposa difondre els valors democràtics i promoure l’exercici del dret a decidir.
Esplugues decideix impulsa la celebració d’una consulta popular sobre la independència de Catalunya amb un únic objectiu: que la consulta es desenvolupi amb la màxima transparència, veracitat, fiabilitat i sobretot participació.
Esplugues decideix està oberta a totes aquelles persones i entitats que creguin que el progrés i el benestar de la nostra societat passen per l’aprofundiment dels valors i dels usos democràtics. Per això, us convidem a l’assemblea de presentació d’Esplugues decideix que tindrà lloc el proper 6 de març, a les 11 h, al Casal de Cultura Robert Brillas.
TU DECIDEIXES!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada