BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

25.7.08

TERCERA TEMPORADA DE "CAL PARLAR DE LLENGUA"


Enguany, s'ha acomplert la tercera temporada del programa CAL Parlar de Llengua que, des de l'octubre de 2005, emet ETV Llobregat.


El darrer número de la revista "L'Escletxa" publica un ampli reportatge sobre els tres anys d'aquest projecte que ja s'ha convertit en una realitat dins del marc de la televisió comarcal.


Us reproduïm l'article de la revista:

La idea
El darrer trimestre del 2004, la CAL d’Esplugues va començar a parlar sobre una idea ambiciosa: emetre un programa sobre llengua a ETV Llobregat. La idea no només era ambiciosa, sinó que també era complicada de dur a terme. En primer lloc, perquè mai fins llavors s’havia fet un programa per ETV que tractés el tema lingüístic i no sabíem quina acceptació podria tenir per part de la direcció de l’emissora. En segon lloc, pel gruix de feina que podia representar i que havíem de ser capaços d’assumir per tal que el programa no fos flor d’un dia, sinó que tingués un continuïtat en el temps. I, en darrer lloc, perquè calia fer un programa que reunís uns mínims exigibles de qualitat en tots els aspectes.

Finalment, el mes de gener de 2005, la CAL d’Esplugues presentava un projecte de programa de televisió a la direcció d’ETV Llobregat. El projecte consistia en l’emissió d’un programa mensual de televisió, ideat, produït, dirigit i presentat per la CAL d’Esplugues que tractaria temes diversos units per un fil conductor: la llengua catalana, que seria l’eix central a l’entorn del qual giraria cada programa.

ETV Llobregat


ETV Llobregat és una emissora de televisió amb 25 anys d’història, amb una àrea de difusió que arriba a àmplies zones del Baix Llobregat i del Barcelonès, i que ha estat recentment guardonada amb el premi Joan Coromines a la millor iniciativa local en favor de la llengua i la cultura catalanes.

El mes de juny de 2006, va aconseguir una de les 59 llicències de canals de televisió local digital concedides pel
CAC (Consell de l'Audiovisual de Catalunya) i, darrerament, ha estat una de les emissores que han impulsat l’Agrupació de Televisions Digitals Independents (TDI), un nou projecte que farà que les televisions locals o comarcals puguin arribar, mitjançant convenis i connexions amb altres emissores del territori, arreu dels Països Catalans.

Segons el darrer estudi d’audiència (agost de 2007) realitzat per “Infortécnica” (consultable a
www.audiencia.org), ETV Llobregat, té una audiència potencial de 800.000 persones, de les quals la segueixen de forma reiterada més de 80.000.

Comencem...

La direcció d’ETV va creure des del primer moment en el projecte. Així, el programa número 1 s’emetia el mes de maig de 2005. El tema central era "La llengua als Instituts" i la convidada especial va ser la lingüista i escriptora Carme Junyent.

Des de llavors, 32 programes més, 15 durant la primera temporada, 9 en la segona i 8 que portem fins ara en aquesta ja tercera temporada del programa.

Primera temporada

En els 15 primers programes, la síntesi dels quals vam aplegar en un petit llibre, vam poder parlar, sempre a l’entorn de la llengua, sobre temes diversos com la immigració, el Correllengua, els ajuntaments del Baix, el projecte de nou Estatut, els Serveis de Català, la música al Baix, la premsa local, els Països Catalans, les televisions locals, l’esport a Esplugues o la immigració marroquina a la comarca. També vam mantenir dues converses molt interessants, una amb el sociolingüista Jordi Solé i Camardons i l’altra amb la poetessa de Sant Feliu, Joana Raspall.

Segona temporada

La segona temporada la vam estructurar de forma diferent. Per "Cal Parlar de Llengua", van anar desfilant personatges coneguts i reconeguts com Enric Gomà (guionista de sèries com "Poble Nou", "Nissaga de Poder" i director de "Caçadors de paraules"); Matthew Tree (escriptor, periodista i tertulià habitual als mitjans de comunicació); Oriol Junqueras (llicenciat en Història i també conegut tertulià); Patricia Gabancho (escriptora, autora de "El preu de ser catalans"); Màrius Serra (traductor i escriptor); Víctor Alexandre (escriptor, autor, entre altres, de l’obra de teatre "Èric i l’exèrcit del Fènix"); Jaume Piquer, "Jimmy Jazz" (activista i dinamitzador cultural) i, en el darrer programa, la popular cantant Núria Feliu.

Cadascun dels programes d’aquesta segona temporada incloïa una part dedicada al món de la glosa i la cançó improvisada als Països Catalans. Així, vam poder conèixer i gaudir de les diferents tonades que componen aquest ric univers de la glosa de la mà dels millors especialistes del moment. Durant aquests 9 programes, vam poder escoltar tonades com la dels glosadors de Menorca; la jota de les terres de l’Ebre; la cançó de simbomba mallorquina; les corrandes del Carolino; el garrotín de Lleida o les Nyacres de l’Empordà.

Tercera temporada


Durant aquesta tercera temporada hem passat pel programa: Pere Comellas ("Contra l'imperialisme lingüístic. A favor de la linguodiversitat."); Jordi Sedó ("La llengua catalana, senya d’identitat nacional"); Klaus Jürgen Nagel ("Catalunya explicada als alemanys"). També hem parlat amb en Ramon Carner de les “begudes amb consciència nacional”. El món dels blocs en català també han tingut cabuda a "Cal Parlar de Llengua" i vam tenir amb nosaltres a Xavier Mir i al director de l’Agència Catalana de Notícies, Saül Gordillo. L’Èric Bertran i el seu llibre "L’institut de la vergonya"; en Jordi Bilbeny i la catalanitat de Colom i de Cervantes, han estat altres convidats d’excepció del programa. En el dos darrers programes de la temporada hem pogut conversar amb en Jordi Esteban sobre el projecte “Xerrem” per promoure l’ús social del català i amb en Josep Poveda, de la Fundació Manuel de Pedrolo, sobre l'obra i la personalitat de l'escriptor català.

A més, durant aquesta temporada hem volgut donar cabuda i veu en la part final del programa a algunes de les entitats de cultura popular i tradicional d’Esplugues.


34 programes... comparats amb les grans xifres que es mouen en els mitjans audiovisuals poden semblar poca cosa. Us ben assegurem, però, que signifiquen molt. La llengua és present en tots els àmbits de la nostra vida. Malgrat això, cap televisió del nostre país li ha dedicat 33 programes. ETV Llobregat i la CAL ho han fet. Convidats diversos, temes i notícies diferents girant al voltant de l’eix central de la llengua.

Un programa pensat per parlar de la llengua catalana. Un programa que ha presentat persones, entitats, grups i associacions que treballen, de manera directa o indirecta, pel català. Tot això amb diversos objectius, però sobretot, el d’intentar ser una eina més de debat sobre la llengua catalana i de conscienciació sobre la necessitat de promocionar-la i d’estendre el seu ús a tots els àmbits.

Des de la CAL d’Esplugues, hem volgut aportar el nostre petit gra de sorra a aquest immens esforç col·lectiu per la llengua que tants homes i dones anònims duen a terme al llarg del territori dels Països Catalans. Hem intentat fer entendre a la gent aquella frase tan encertada de Lorenç Valverde: “Seria un error pensar que la llengua només és una qüestió de filòlegs, com ho seria pensar que la salut només és qüestió de metges. “

32 programes i tres anys de feina. Una feina per la llengua que cal que continuï. Permeteu-nos, doncs, que acabem aquest article amb la frase que, des del maig de 2005, tanquem cada programa de "Cal Parlar de Llengua":

Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada