Ahir, la Plataforma per la Llengua va presentar, conjuntament amb 23 entitats d'immigrants, el seu manifest "El català, llengua comuna".
Aquesta senzilla frase és l'única taula de salvació per a la llengua catalana. O fem del català la llengua d'ús i d'interacció habitual als Països Catalans, o ja podem començar a cantar-li les absoltes.
El dia de Sant Jordi, en la presentació del manifest, l'escriptora Najat El Hachmi va deixar clar que "qui digui que una llengua no és res més que una manera de compartir informació i que mentre ens comuniquem ja està bé, s'equivoca", i afegia que "només a través del coneixement i ús de la llengua d'un país es pot copsar la seva naturalesa real, es pot produir el reconeixement mutu entre els que pretenen comunicar-se. Et parlo en aquesta llengua perquè et reconec com a proper i no texcloc, jo et parlo en la teva llengua perquè vull formar part d'aquest tot".
Més clar, l'aigua... Ahir, immigrants llatinoamericans, senegalesos, palestins i xinesos reivindincaven el català amb el missatge "Parla'ns en català"...
I mentrestant... heu reflexionat sobre què estem fent els catalanoparlants?
És cert que hi ha alguns catalanoparlants de naixença que es resisteixen molt a parlar en català amb algú que no veuen com de la seva tribu. De vegades, fins i tot, amb criteris absolutament racistes. De totes formes, crec que aquesta és una atitud força minoritària.
ResponEliminaLo que sí és majoritari és la recansa davant d'una persona que tot just comença a parlar en català. La tendència en aquests casos és força elevada a parlar-li en castellà (o en francès, a la Catalunya Nord), encara que aquesta persona tampoc no tingui el castellà com a llengua materna o, fins i tot, domini més el català que el castellà (o francès). No es tractaria tant d'una atitud de "rebuig conscient" com d'educació en un context de supeditació lingüística.
De totes formes, la cosa va més enllà de la divisió dicotòmica i un xic artificial entre "autòcton" i "immigrant". Qui és immigrant? Quant de temps ha de passar perquè una persona deixi de ser immigrant? El criteri estadístic és purament de "nacionalitat" o "ciutadania" (espanyola o francesa) o de vegades de "comunitareïtat" (ciutadania europea). D'altres vegades, en l'imaginari de molta gent, "immigrant" és aquell que té una tipologia racial diferent a la mediterrània (inclosos els blancs nòrdics o de l'est d'Europa). Sigui com sigui, entre els dos grups - autòcton i immigrant - hi ha també categories intermitges. I aquí hi ha la clau, perquè, tot sovint, qui no parla en català a una persona que li parla en català és perquè ell mateix no sap parlar (o no vol parlar) aquesta llengua.