BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

27.4.08

GRAN ÈXIT DE LA 7a EDICIÓ DELS PREMIS JOAN COROMINES

Ahir, 26 d'abril va tenir lloc, a la sala Joan Brillas de l'Avenç, a Esplugues de Llobregat, l'acte de lliurament de la 7a edició dels premis Joan Coromines.

L'acte, conduït per l'actriu Anna Sahun, va ser un gran èxit d'assistència i també d'organització. Més de 250 persones van omplir de gom a gom la sala centenària de l'Avenç per viure en directe el lliurament de premis.

L'acte el va obrir en Jaume Marfany, president de la
CAL d'Esplugues, entitat amfitriona de l'acte. Va finalitzar la seva breu intervenció amb aquestes paraules: "Esperem que aquest acte, festiu i reivindicatiu alhora, serveixi, a més del merescut reconeixement als nostres premiats, com una bona dosi d'optimisme i d'esperança per al futur de la nostra llengua, cultura i nació."


L'alcaldessa d'Esplugues, Sra.
Pilar Díaz, va donar la benvinguda a tots els assistents i en el seu parlament va voler destacar la tasca que des de fa anys està duent a terme la CAL d'Esplugues. Una tasca en favor de la llengua i la cultura catalanes. També va fer esment del merescut premi que s'ha atorgat a ETV Llobregat, una televisió catalana i de proximitat que ha fet una gran feina durant els 25 anys de la seva existència.

Posteriorment es va procedir al lliurament dels premis. Cal destacar, d'entre els breus parlaments que van fer els premiats, algunes de les seves frases:

El director general de
Moritz, Sr. Albert Castelló, va dir que:"Resulta força paradoxal que es premiï una empresa per una cosa que hauria de ser del tot normal com és etiquetar en la llengua del país."


El missatge de la
Isabel-Clara Simó va ser senzill i alhora contundent: "Això d'Espanya és com una maionesa que s'hi van posant els diferents ingredients i que els espanyols de torn no fan més que remenar i remenar, però... carai! no hi ha manera que cualli."

El Sr. Frederic Cano, director
d'ETV Llobregat, va destacar el paper que ha fet la televisió d'Esplugues, sempre fidel als seus principis de fidelitat a la llengua, a la cultura i als Països Catalans. Va parlar sobre el diari digital que des de fa poc està funcionant i va remarcar el nou projecte que han impulsat des d'ETV de fer que les televisions locals o comarcals puguin arribar, mitjançant convenis i connexions amb altres emissores del territori, arreu dels Països Catalans.

El conferenciant, el Sr.
Alfons López Tena, vocal del Consell General del Poder Judicial, va elaborar un brillant parlament en què va anar enumerant i citant els problemes que té el país i que tindrà en un futur. L'endarreriment econòmic de Catalunya és evident i només hi ha dues alternatives: continuar amb la submissió a Espanya i, per tant, en aquesta via de retrocés i de possible desparició com a nació, o bé afrontar la realitat, deixar de mirar cap a Espanya i dirigir els ulls a Europa. La independència com a únic camí viable. Un estat català en harmonia i convivència amb la resta de països d'Europa.

El moment més emotiu va ser la lectura, per part de Jordi Udina, de la
CAL d'Esplugues, del poema de Martí i Pol, Les quatre banderes. Udina va fer dels versos del poeta una autèntica obra d'art que va arribar a emocionar a tot el públic assistent. Amb els darrers versos del poema, es van començar a sentir els repics de tambor que inicien La Moixeranga, l'himne dels Països Catalans. La gent, tota dempeus, va escoltar amb gran emoció les notes vibrants de les gralles dels Grallers d'Esplugues i d'en Jordi Ametller.

Després, gran final de festa amb el sopar-tastet i l'actuació de
La Principal de la Nit que es va llargar fins prop de la una de la matinada. L'alegria, la música, el garrotin i les improvisacions d'alguns dels assistents van posar punt final a una jornada inolvidable.

2 comentaris:

  1. Arribo des de la tafanera, notícia interessant, com a mínim que se sàpiga que existeix això....

    ResponElimina
  2. Soc d'Esplugues, i em sento molt orgullosa d'haver acollit al nostre poble un acte tant digne i al mateix temps reinvindicatiu, com aquest, i voldria des d'aquí felicitar a tots els membres de la CAL, especialment els d'Esplugues, que amb el seu esforç han aconseguit, que fos un èxit en tots els aspectes. Endavant amics, així anem bé !!!!!

    ResponElimina