BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

14.2.13

"UNA LLENGUA ESTÀ PER SOBRE DEL BÉ I DEL MAL"


El 10 de juliol de 2013 es compliran 100 anys del naixament Salvador Espriu. El poeta de la mítica Sinera i el prosista impecable d'obres com Les roques i el mar, el blau.  

Amor a la llengua, servei a la paraula... El doctor Rip, Laia, Ariadna al laberint grotesc el donaren a conèixer com una de les grans promeses de la literatura catalana. Obsessionat per la mort, pel destí de l´home i pel futur del país, publicà, entre altres, els llibres de poemes Cementiri de Sinera, Mrs. Death, El caminant i el mur i Final de laberint, i la peça teatral Primera història d'Esther. 

Escrita el 1948, Primera història d’Esther és la manifestació gairebé desesperada d’Espriu per tal de crear un testimoni d’una llengua, la catalana, viva i rica, plena de matisos, d’una gran expressió fònica i, per això, va omplir el text de paraules extretes dels diferents nivells, registres i varietats que posseeix el català i, fins i tot, hi va introduir paraules del caló, la parla gitana.  

Sobre l’obra d’Espriu, d’una magnificència insuperable, planeja constantment el missatge dels seus versos: Hem viscut per salvar-vos els mots / per recordar-vos el nom de cada cosa... La preocupació per la llengua i la cultura, imprescindibles per a l’existència d’una nació com la catalana, apareixen en l’obra d’Espriu abans ja de la Guerra Civil.  

Avui, malauradament, el missatge d’Espriu continua vigent. Cal, encara, salvar els mots perquè una llengua ha de viure amb total, absoluta i plena normalitat. Les paraules d’Espriu ens ho recorden:  

“Jo vaig reaccionar des del primer dia contra la intolerable arbitrarietat que suposa perseguir una llengua [...] Crec que no hi ha cap llengua que delinqueixi; no pot delinquir una llengua, perquè una llengua està per sobre del bé i del mal.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada