BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

28.1.12

EL DRET D'AUTODETERMINACIÓ (i 3)


El cas de Kosovo

Aquest tema del dret territorial dels estats queda, però, superat després del dictamen del Tribunal de Justícia Internacional sobre Kosovo. Aquest dictamen representa un desenvolupament importantíssim en matèria de dret d’autodeterminació on queda ben palès que el poble kosovar tenia tot el dret a proclamar la declaració unilateral d’independència.
Un punt també interessant de la independència de Kosovo és que aquesta va ser proclamada, no per l’Assemblea Autonòmica, sinó per l’Assemblea de parlamentaris escollits. D’aquesta manera van poder esquivar el dret internacional que, en cas d’haver-la proclamat l’Assemblea Autonòmica, podria haver-la declarat il·legal.
Catalunya
Pel que fa a Catalunya, podem dir que a les Nacions Unides s’està produint una evolució que podríem considerar favorable als nostres interessos. Hi ha hagut estudis per part de jutges del Tribunal Internacional de Justícia de l’’Haia i també de grans experts internacionals on, després de revisar la Carta de les Nacions Unides, afirmen que, quan en l’article primer es parla del dret d’autodeterminació dels pobles, s’està referint a tots els pobles. Afegeixen que, més enllà de l’onada de referèndums d’autodeterminació i proclamacions d’independència sorgides dels moviments de descolonització, hi haurà una segona onada provocada per pobles que estan dins d’un Estat i que se’n volen separar.
Cal dir també que l’autodeterminació és més un principi de fet que no pas de dret. El que realment ens interessa és que la major part de la població catalana prengui consciència que només existeixen dos camins: l’actual, que ja sabem ons ens ha portat o el de la independència.
Des de l’any 1900, s’han creat a Europa 24 nous estats independents. Catorze d’ells en les dues darreres dècades. Catalunya espera seguir el camí d’aquests nous Estats. Raons de pes no ens en falten i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que es constituirà el proper 10 de març serà una de les eines més importants de què disposarem per aconseguir-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada