BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

10.7.11

CORRELLENGUA 2011: LLENGUA, CULTURA I LLIBERTAT!

El Correllengua es consolida any rere any com una de les iniciatives més fortes i reeixides a favor de la llengua, la cultura i la nació catalanes. És una iniciativa sorgida de la societat civil; una proposta per la defensa i promoció de la llengua catalana, transversal, oberta, participativa  i popular, que té com a objectius fomentar l’ús social de la llengua en tots els àmbits. És també una eina per donar a conèixer la nostra llengua i cultura a les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen, i una manera festiva i oberta de celebrar la catalanitat, al carrer, de manera desacomplexada i en positiu.

Llengua, cultura i llibertat és el lema que des de fa uns anys acompanya els diferents Correllengües que se celebren arreu del país. A l’entorn d’aquest lema, el Correllengua 2011 es va posar en marxa el passat 2 de juliol a Sant Llorenç de Savall i finalitzarà, un any més, el 5 de novembre a Perpinyà. Entre aquestes dues dates, la flama simbòlica del Correllengua recorrerà la gran majoria de comarques, viles i ciutats dels Països Catalans.

Joan Oliver, Pere Quart
Enguany, la figura homenatjada en el Correllengua serà la del poeta, dramaturg, narrador, traductor i periodista Joan Oliver, conegut també amb el pseudònim de Pere Quart. Joan Oliver va morir el 1986, enguany fa vint-i-cinc anys, i és considerat un dels cinc poetes catalans més importants del segle XX amb una obra poètica que ha estat vista com la més original de totes.
Joan Oliver no es va donar a conèixer com a poeta fins al 1934, a l’edat ja de 35 anys. Va signar la seva obra poètica amb el pseudònim de Pere Quart. Un nom que ja havia fet servir per signar articles contra la dictadura de Primo de Rivera. El nom el va crear partint del seu segon nom del baptisme, Pere, i del fet de ser el quart fill de la família.
D’orígens burgesos, va acabar sent un intel·lectual revoltat contra la seva pròpia classe social, la burgesia, amb una obra que va mantenir una postura crítica permanent contra el poder polític i el conformisme social, una ironia propera de vegades al sarcasme i un model de llengua tan planer com depurat.
La seva obra poètica arrenca el 1937, amb el poemari Bestiari. Després vingueren Vacances pagades, Saló de tardor, Circumstàncies, Quatre mil mots, Poesia empírica i la seva obra pòstuma, Refugi de versos, publicada el 1987.
A banda de la poesia, Joan Oliver va ser un extraordinari narrador i autor de teatre. Entre altres, destacaríem la seva brillant traducció del Pigmalió de Bernard Shaw. Una autèntica adaptació al món català on els diferents registres de la llengua es combinen amb una fabulosa habilitat lingüística. Una extraordinària  joia del llenguatge.
Temperamental, en les seves pròpies paraules “antic anarquista en potència”, independentista, va ser molt crític amb la democràcia sorgida després de la mort del general Franco. Aquest va ser el principal motiu pel qual, el 1982, va rebutjar la Creu de Sant Jordi.
“Cal només voluntat, unitat, potser un xic de paciència, molt de seny i un mot d’ordre legítim. Encara heu d’aprendre la força del nombre! La implacable eficiència d’un NO just, compacte i unànime!
Arrenqueu-vos la bena.”
Arrenqueu-vos la bena... Any rere any, el Correllengua ens recorda que com a poble tenim un repte immens davant nostre: el d’assolir la plena normalitat lingüística, cultural i nacional. Tres elements que són del tot indestriables i que conflueixen plenaqment en el lema que recorrerà les terres dels Països Catalans:

Llengua, cultura i llibertat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada