BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

9.10.10

SAN VALENTÍN, FESTA NOSTRADA

Festes tradicionals catalanes...

D’aquí a pocs dies celebrarem aquesta festa tan nostrada del Halloween i, tal com mana la tradició catalana, ens disfressarem la nit del 31 d’octubre a l’1 de novembre, pintarem carbasses i demanarem caramels de casa en casa.

Un parell de mesos després, com ja feien els nostres rebesavis, anirem a comprar un avet, que com ja sabeu és l’arbre mediterrani més típic, el situarem en un lloc privilegiat de casa nostra i el guarnirem amb boletes, estrelles i papers multicolors.

La Nit de Nadal (o potser n’hauríem de dir “Nitbona”), deixarem els mitjons vora la xemeneia (quina casa no en té, avui dia!) i esperarem impacients l’endemà per veure que ens ha deixat com a regal el Pare Noël, aquest personatge entranyablement català que ens visita cada any amb el seu trineu arrossegat per rens. Ai, aquest vehicle i aquests animals tan mediterranis, tan catalans!

El nostre ajuntament (ja era hora!) ha decidit que l’any que ve tots els espluguins i espluguines puguem tenir festa en una data molt assenyalada per a tots els enamorats dels Països Catalans. Sí, amics, els ajuntaments de l’Hospitalet, el Prat i Esplugues, pal·ladins de les tradicions,  han fet un pas més en aquesta lluita incansable que mantenen des de fa temps per la recuperació de tots les nostres festes i han declarat el 14 de febrer festa local per al 2011.

Potser alguns enemics de les nostres tradicions haurien desitjat que l’equip de govern de l’Ajuntament d’Esplugues declarés com a festa local, per exemple, el 22 de juliol, dia de Santa Magdalena. Afortunadament, els nostres governants tenen el cap ben col·locat damunt les espatlles i no es deixen intimidar de cap manera.

No han tingut la mateixa sort els nostres veïns del Baix llobregat com els de Sant Just, Molins o Sant Feliu. En no disposar de regidors i regidores tan conscienciats com els d’Esplugues pel que fa a les nostres festes tradicionals, s’hauran de conformar amb altres festes locals que no tenen, ni de lluny, la gran tradició que des de fa segles, manté el 14 de febrer, San Valentín.

Endavant amb les nostres festes! Visca San Valentín!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada