BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

16.11.08

L'AJUNTAMENT, ERC I LA LLENGUA

En aquest mateix espai hem comentat moltes vegades la política lingüística que desenvolupa l’Ajuntament d’Esplugues. Una política lingüística basada en uns criteris estrictament electorals que inclouen la pràctica d’un bilingüisme que, a l’any 2008, només es pot qualificar d'absurd i que resulta completament fora de lloc.

En alguns casos, l’aplicació d’aquesta particular política lingüística condueix l’Ajuntament a incomplir la mateixa legislació catalana (la Llei de Política Lingüística o l’Estatut d'autonomia de Catalunya) o la mateixa normativa municipal vigent (Reglament d’Usos Lingüístics).

¿Quins són els criteris que s’apliquen, pel que fa a l’ús de la llengua catalana, en les publicacions municipals? Simplement el del percentatge d’articles o de pàgines escrites en una o altra llengua. Sense cap mirament, apareixen reportatges sobre festes tradicionals catalanes redactats en castellà, on se’ns parla, per exemple, de la Fiesta de Todos los Santos”. També s’aplica aquest criteri percentual a l’agenda cultural i d’activitats i, pitjor encara, una bona part de les publicacions municipals on es tracten temes d’ensenyament o aquelles que s’adrecen a la joventut són redactades en llengua castellana.

Cal recordar a l’Ajuntament, que el Reglament d’Usos Lingüístics actualment vigent, ens diu que s’ha d’usar “preferentment la llengua catalana”. "Preferentment" és un adverbi que significa “amb preferència” que, alhora, prové del verb “preferir” que vol dir “posar per damunt d’un altre o d’altres en estimació, en favor...”

¿Quin argument pot trobar l’Ajuntament per redactar publicacions en castellà si les darreres dades estadístiques sobre coneixement de la llengua catalana a Esplugues ens diuen que un 92% de la població entén el català?

ERC d’Esplugues, davant d’aquests fets tan inexplicables i de l’ incompliment constant i reiterat de la legislació catalana i del reglament d’usos lingüístics vigents, ha presentat una moció al ple sobre l’ús del català en la informació municipal en l’àmbit de la infància i la joventut.


1 comentari: