BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

23.7.07

"PREFEREIXO DONAR SUPORT A LA MÚSICA EN CASTELLÀ"

El Sr. José Luís Morán, director del Festival Internacional de Benicàssim, s’ha despenjat amb unes declaracions al diari AVUI en què afirma que “prefereix donar suport a la música en castellà”. Fins aquí podria ser una de tantes declaracions que, des del punt de vista de l’opinió i del dret individual, ens veuríem obligats a acceptar, encara que el plantejament sigui del tot nefast per al futur de la llengua catalana.

Anem, però, una mica més enllà i veiem com argumenta el Sr. Morán la seva opinió:

Jo, sincerament, no crec en nacionalismes, crec més en la gent que mostra la seva cultura d'una manera més massiva perquè arribi a més gent. Entenc els que defensen les seves arrels i ho respecto, però no ho comparteixo. Prefereixo recolzar la gent que canta en castellà que els que canten en euskera, català o gallec. No es tracta de reduir, sinó de tendir a un món en què ens puguem comunicar tots millor i no mirar-nos tant a nosaltres mateixos. Però més que boicotejar qualsevol cultura, el que busquem és recolzar la comunicació massiva, és arribar al màxim de públic.

Ja ho veieu: cantar en català (i en euskera i en gallec i…) no és una acte de normalitat ni de comunicació. És un acte nacionalista. Cosa que no passa, evidentment, quan cantes en castellà o en anglès, ja que llavors l’idioma emprat és en pro de la millor comunicació. Des de quan els espanyols fan nacionalisme de i amb la seva llengua? Mai de la vida. En canvi, quan emprem el català (o l’euskera, o el gallec, o…) estem caient en el provincialisme absurd de sempre que ens impedeix arribar a la gran massa de gent que no parla la nostra llengua. Tossudament i amb una gosadia que és equivalent a la nostra gran ignorància, ens entestem a mirar-nos el melic, a tancar-nos en nosaltres mateixos i a negar-nos l’accés a la comunicació de masses.

Potser que aquest senyor es plantegi la possibilitat de promocionar únicament la música que soni només en anglès… Les seves ànsies de comunicació no nacionalista s’examplarien i més ara que des de la conselleria d’Ensenyament ens volen promocionar tant la llengua britànica. Més encara… que promocioni també la música en xinès (uns 1.200 milions de parlants) podrà arribar a molta més gent…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada