BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

11.5.12

LLIURE ELECCIÓ DE LLENGUA?


L’Estat del benestar trontolla per tots els costats. Avenços socials que han costat anys i esforços assolir salten per la borda d’aquest vaixell de l’economia que nomé semblen entendre alguns privilegiats.

Preocupats per la crisi i el degoteig constant de retallades, oblidem sovint altres retalles, estisorades a tort i a dret que es produeixen pel que fa a la llengua.

Ara li ha tocat el torn de nou a les Illes Balears... El que el PP anomena “lliure elecció de llengua”, en llenguatge planer i entenedor “acabar amb la immersió lingüística”, entrarà en vigor en el proper curs. Segons va anunciar el conseller d’educació, Rafael Bosch, en un català de ses Illes gairebé perfecte, a partir del curs que ve els pares podran elegir la llengua de lectoescriptura dels fills,  fet que implicarà, per primera vegada, la separació per motius de llengua dels infants dins el sistema educatiu de les Illes Balears. Amb aquesta decisió el govern de les Illes Balears trenca un consens que s’havia mantingut durant els darrers trenta anys.

La llibertat de llengua  entre català i castellà només es pot exercir si domines ambdues llengües. Només pot escollir i per tant només té llibertat, qui és capaç d'expressar-se en les dues llengües. Els monolingües que, casualment, són sempre monolingües en espanyol, no en tenen cap, de llibertat d’elecció.

Aquest sistema, precisament  va contra la "lliure elecció de llengua". Una part de l'alumnat quedarà fora d'aquesta llibertat real d'elecció i esdevindran, si ningú hi posa remei, monolingües en espanyol. 

Quan les orientacions polítiques passen pel damunt de les orientacions pedagògiques el resultat és sempre catastròfic. Únicament la immersió lingüística, l’ensenyament en què la llengua catalana sigui la llengua vehicular,  pot garantir realment una lliure elecció de llengua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada