BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

23.8.11

ENRIC VALOR, 100 ANYS

De nou la letargia estival fa que arribem un dia tard a l'homenatge a Enric Valor en el centenari del seu naixement.

Ahir, 22 d'agost de 2011, es complien 100 anys del naixement a Castalla (l'Alcoià) d'Enric Valor, gramàtic, lexicòleg, rondallista i novel·lista valencià. Gran lexicògraf, té un paper destacat en la difusió de la gramàtica catalana al País Valencià. La seva obra és molt extensa, destacaríem, però, la seva recopilació de trenta-sis rondalles de la tradició oral valenciana que ell transdforma en literatura escrita a través d'un excel·lent treball d'equilibri entre  el que és la  normativa i les expressions dialectals.

La xarxa l'ha recordat intensament. Vilaweb publica un molt bon recull de fragments extrets del llibre "Converses amb un senyor escriptor" i que titula Enric Valor, un cent de centenari. Alhora, ofereix una selecció de les seves rondalles, tretes de l'edició 'Rondalles Valencianes d'Enric Valor'.

És bo recordar les seves darreres paraules en un acte oficial: [...] cal dir que tots els valencians estem moralment obligats a contribuir a l'ús, el conreu, el respecte i la difusió del valencià, el nostre català [...] Com bé deia el meu amic Sanchis Guarner, la pèrdua de l'idioma propi significa la mort cultural d'una pàtria.

2 comentaris:

  1. L'important és participar, encara que sigui tard. Us afegeixo als índexs de participants. Bon estiu!

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per participar en l'homenatge a Enric Valor! Salutacions!

    ResponElimina