BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

29.11.10

ELECCIONS AL PARLAMENT I INDEPENDÈNCIA (1)

Ja ha passat el 28 de novembre i és l'hora de reflexionar una mica sobre elsresultats que s'han produït ialguns aspectes que, al meu entendre, caldria destacar.

La paradoxa que comentàvem fa uns dies s'ha produït: en el moment més àlgid que viu l'independentisme, els vots per a opcions clarament independentistes  han disminuït en relació a les eleccions de 2006.  És evident que hi ha hagut vot independentista que ha anat a parar a altres opcions i, particularment, a CiU.

Catalunya: L'any 2006 la principal opció indepedentista, ERC, obtenia 416.355 vots. Enguany, la suma d'Esquerra, Reagrupament i Solidaritat és de 360.165 vots. Una pèrdua, doncs, de més de 56.000 vots que han preferit altres opcions polítiques.

El Baix Llobregat: L'any 2006 ERC obtenia 31.553 vots. Enguany, la suma de les tres candidatures és de 24.864 vots. Més de 6.000 vots cap a altres opcions.

Esplugues de Llobregat: El 2006 ERC sumava 1.745 vots. Ahir, les candidatures d'Esquerra, Reagurpament i Solidaritat obtenien 1.357 vots. Prop de 400 vots perduts.

Algunes reflexions: En les successives onades de consultes sobre la independència de Catalunya, més de 500.000 persones van votar sí a la independència. La paradoxa continua, perquè, a l'hora de votar en les eleccions al Parlament, molts d'aquests votants es desentenen de les opcions clarament independentistes i prefereixen votar-ne d'altres que són, no ho oblidem, autonomistes.

En la consulta sobre la independència feta a Esplugues el 20 de juny d'enguany, el sí a la independència va obtenir 2.341 vots. Més de 1.000 persones que estarien a favor d'un Estat català independent han votat, doncs, opcions autonomistes en aquestes eleccions.  

1 comentari:

  1. Cal no oblidar una cosa. Convergència i Unió (CiU) no és explícitament independentista, però és evident que ha estat la força més beneficiada pel corrent sobiranista-independentista. I, diguem-ho clar, si no fos per aquest corrent, CiU no disposaria ara d'una majoria còmoda. Els vots independentistes a CiU, certament, no demanen una proclamació unilateral d'independència. Es conformen amb un exercici pràctic de sobirania quotidiana.

    En un tros de país on la població catalana ja és nítidament minoritària, és un miracle (o una anomalia) una composició del Parlament amb quatre forces polítiques d'obediència no-espanyola (86 escons). És un signe de com la minoria catalana té la capacitat de liderar una majoria pluriètnica, plurilingüística i plurinacional. Esperem que Artur Mas tingui la capacitat de lideratge i de plantar cara a l'imperialisme de Madrid i a l'imperialisme dels mercats financers.

    ResponElimina