BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

6.8.10

MOLESTA, PEDROLO?

“Avui, demà, qualsevol dia és prou
per ser elegit heroi d’aquesta gesta;
són sants i bons els jorns per fer una festa
entorn de mi...”

El 26 de juny es complien vint anys de la mort de Manuel de Pedrolo, un dels escriptors catalans més importants del segle XX i un dels homes més compromesos en la lluita per les llibertats nacionals i socials dels Països Catalans.

Pedrolo, per damunt de la seva qualitat i prodigalitat com a escriptor, per damunt del seu llegat, és la imatge, cada cop més rara, més excepcional i més enyorada per molts, de l’intel·lectual compromès.

La CAL d'Esplugues, el passat 17 d'abril, va recordar i homenatjar Manuel de Pedrolo de la mà de Jaume Calatayud i Vicente Monera, i el seu espectacle poeticomusical Mai no és de nit.
El vintè aniversari de la desaparició de l'intel·lectual independentista ha passat desapercebut per a les institucions i mitjans públics i, també, per a la majoria dels mitjans de comunicació i el món literari.
Nació digital n'ha estat una de les honroses excepcions amb la publicació d'un llarg article de l'escriptor i periodista Xavier Borràs titulat "Molesta, Pedrolo?":
[...] encara avui, vint anys després, el seu verb i la seva obra són menystinguts majoritàriament pels poders i pels mitjans públics en proporció inversa a l'estima dels seus lectors perquè, bàsicament, Pedrolo molesta els adotzenats i il·lumina els esperits lliures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada