BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

31.8.10

CINC TEMPORADES DE CAL PARLAR DE LLENGUA

Avui, us oferim aquest recull fotogàfic de les cinc temporades d'emissió ininterrompuda del programa CAL parlar de llengua.

El darrer trimestre del 2004, la CAL d’Esplugues va començar a parlar sobre una idea ambiciosa: emetre un programa sobre la llengua catalana a ETV Llobregat. La idea no només era ambiciosa, sinó que també era complicada de dur a terme. En primer lloc, perquè mai fins llavors s’havia fet un programa per ETV que tractés el tema lingüístic i no sabíem quina acceptació podria tenir per part de la direcció de l’emissora. En segon lloc, pel gruix de feina que podia representar i que havíem de ser capaços d’assumir per tal que el programa no fos flor d’un dia, sinó que tingués un continuïtat en el temps. I, en darrer lloc, perquè calia fer un programa que reunís uns mínims exigibles de qualitat en tots els aspectes.

Finalment, el mes de gener de 2005, la CAL d’Esplugues presentava un projecte de programa de televisió a la direcció d’ETV Llobregat. El projecte consistia en l’emissió d’un programa mensual de televisió, ideat, produït, dirigit i presentat per la CAL d’Esplugues que tractaria temes diversos units per un fil conductor: la llengua catalana, que seria l’eix central a l’entorn del qual giraria cada programa.

La direcció d’ETV va creure des del primer moment en el projecte. Així, s’iniciava la primera temporada de CAL parlar de llengua amb el programa número 1 que s’emetia el mes de maig de 2005. El tema central era La llengua als Instituts i la convidada especial va ser la lingüista i escriptora Carme Junyent.

Enguany, iniciarem la sisena temprada de CAL parlar de llengua. Des d’aquell ja llunyà mes de maig de 2005 hem pogut emetre un total de 48 programes. En podeu veure la sinopsi de tots, vídeos i fotografies si aneu al web de la CAL.

És cert que, comparats amb les grans xifres que es mouen en els mitjans audiovisuals poden semblar poca cosa. Us ben assegurem, però, que signifiquen molt. La llengua és present en tots els àmbits de la nostra vida. Malgrat això, cap televisió del nostre país li ha dedicat 33 programes. ETV Llobregat i la CAL ho han fet. Convidats diversos, temes i notícies diferents girant al voltant de l’eix central de la llengua.

Acabarem amb unes paraules manllevades del llibre  recopilatori del  programa Caçadors de paraules que es va emetre per TV3 i que ben bé podríem aplicar al programa CAL parlar de llengua

Qui té por de la llengua? Per què quan dèiem que preparàvem un programa sobre el català, gairebé tothom arrufava el nas? [...] Què és una llengua?La llengua és la vida. A la manera de Flaubert, tots i cadascun de nosaltres podem dir en veu alta: “La llengua sóc jo”.
Amb la llengua ens seduïm i ens enganyem, ens divertim i ens avorrim... Sense la llengua no hi ha pensament, perquè pensem en paraules. Dediquem gran part del nostre temps a fer anar la llengua. Sense la llengua, no sabríem viure, ens acompanya des del primer any de vida fins al dia en què pronunciem les fatídiques últimes paraules...

Que tingueu i tinguem molt bona feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada