BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

16.4.10

JUTGES O POLÍTICS? (1)

Fa poques hores hem pogut saber que, una vegada més, els magistrats que formen el Tribunal Constitucional no s’han pogut posar d’acord en la sentència sobre l’Estatut i el sainet durarà uns quants mesos més.

No és que em preocupi en excés el final de tot aquest serial judicial. De fet, els magistrats ja s’han desacreditat ells mateixos des de fa temps, perquè tothom ha pogut veure amb claredat que la política ha passat per damunt de la seva professió i que la justícia ha quedat sotmesa a un seguit d’interessos partidistes que res tenen a veure amb la democràcia.

No penso escriure més sobre aquest tema. Ja s’ho faran. Ja fa temps que tinc la seguretat que hi ha una única sortida viable als nostres mals, no només nacionals, sinó també econòmics i socials. I aquesta no és la via autonomista.

Voldria comentar breument una altra decisió judicial que ha tornat a deixar en evidència aquest sotmetiment de la justícia a la política.

El mes de febrer de 2003, el magistrat Juan del Olmo, jutge de l’Audiencia Nacional, aquest tribunal hereu del TOP franquista, va ordenar el tancament del diari Egunkaria. D’aquesta manera es posava fi a 13 anys de publicació de l'únic diari completament en basc que existia llavors i que, en el moment de la seva clausura, comptava amb un tiratge de 15.000 exemplars i uns 44.000 lectors estimats.
Motius? Segons el jutge, ETA va intervenir en la creació, designació de directius i dinamització del diari. Algunes fonts de la investigació deien que la mateixa ETA, mitjançant diverses societats mercantils, podia haver participat en el finançament del rotatiu. Els fonaments jurídics de la sentència recollien formulacions com ara que la mateixa existència del diari estava al servei d’ETA i el seu objectiu era el de promoure la difusió de l’ideari terrorista.

A finals de 2004, Martxelo Otamendi, director del diari, i nou persones més van ser detingudes sota l’acusació d’associació il·legal i de pertinença o col·laboració amb ETA. El diari va ser portat fins a la liquidació i els seus actius van ser venuts per administradors designats pels tribunals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada