BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

6.1.08

UN DESIG "PELS" REIS MAGS.

L'any passat va ser "Una nit d'il·luSS", enguany "Un desig PELS Reis Mags"... La cosa no millora i Els Comediants continuen sense aprovar el nivell B de català.

Lliçó ràpida: PER és una preposició que introdueix causa, manera, motiu, mitjà. PER A introdueix destinació o finalitat. No cal dir que la frase correcta hauria estat: "Un desig PER ALS Reis Mags". Algú hauria permès un missatge similar en castellà? ("Un deseo POR los Reyes Magos".)

Els Comediants...? Espectaculars.... i cars. Amb el que costa aquest espectacle de prop de dues hores, qualsevol de les entitats de cultura tradicional i cultural d'Esplugues podrien fer les seves activitats durant dos anys (i potser ens quedem curts).

L'alcaldesa...? Com sempre. Aprofitant qualsevol moment i qualsevol acte per projectar la seva imatge. Bé, ho entenem; però... és necessari que, en una nit dedicada als infants com és la Nit de Reis, parli tant per no dir pràcticament res?

L'espectacle...? Més políticament correcte no podia ser. Carregat d'ensucrats i enganxosos bons desitjos per a l'any 2008. Llàstima que entre aquests 7 desitjos no se n'hagués inclòs algun de referent a la diversitat lingüística, a la multitud de llengües que, actualment, es troben en perill d'extinció al món. Ja se sap, però, que els humans patim molt per l'extinció d'una espècie animal o vegetal, per la pèrdua d'un espai natural i per tantes i tantes altres coses; som incapaços, però, de preocupar-nos (de vegades, fins i tot, en som ignorants) per la pèrdua d'un sistema de comunicació i d'expressió que nosaltres i només nosaltres hem desenvolupat al llarg dels segles i que és, precisament, el senyal més clar i distintiu que ens concreta com el que som: com a éssers humans.

Permeteu-nos que recorrem a les paraules dels que més en saben. El lingüista Jesús Tuson, en el seu llibre, Patrimoni natural, deia: "Cal defensar la natura i la cultura, sí, en tota la seva riquesa i diferència. I també el llenguatge i el ventall generós de les llengües. Cal reivindicar el miracle de la pluralitat; la diversitat de les formes lingüístiques; les maneres variades com els humans hem arribat a fer nostre el món, un món que resumim amb les paraules i que narrem amb la sintaxi de cada llengua. Perquè cal respectar i potenciar les maneres diferents de ser humans; i perquè hem d'entendre, una vegada per sempre, que el llenguatge i les llengües són el patrimoni natural que ens defineix i diferencia com a estadants de l'Univers."

I defensar la diversitat lingüística comença per dignificar i normalitzar la pròpia llengua en el seu propi territori. Aquest és el nostre vuitè desig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada