BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

20.10.07

EL CORRELLENGUA, ELS PAÏSOS CATALANS I EN FIDALGO

En Sergi Fidalgo, des de les pàgines de e-notícies, pontifica i llença el seu missatge anti contra el Correllengua i, de passada, aprofita per atacar els Països Catalans.
En Fidalgo és un periodista que ja ens té acostumats al seu estil peculiar, carregat de sarcasme i un punt esperpèntic. Un humor, per dir-ho d'alguna manera, corrosiu, sempre provocador i que suposo que deu tenir els seus fidels seguidors.

En el seu moment ja va dedicar dos articles a criticar, i m'atreviria a dir que a difamar, -sempre amb el seu particular sentit de l'humor- l'Èric Bertran i el seu darrer llibre L'institut de la vergonya, tot i reconeixent que no l'havia llegit. En altres escrits sempre s'ha mostrat contrari als nacionalismes -i als nacionalistes- i en més d'una ocasió s'ha dedicat a fotre-se'n de la idea de Països Catalans.

Continuant en la seva línia, el seu darrer article és un tornem-hi contra l'ideal de Països Catalans i contra tots els que, des de diferents posicions i de diverses maneres, treballem perquè algun dia sigui possible. De retuc, li ha tocat rebre al Correllengua.

Algunes "perles"...

Mentre els nacionalistes catalans segueixin amb els seus intents de construir uns “Països Catalans” per sobre de la voluntat dels habitants de València i les Balears [...] ¿On ha llegit o escoltat en Fidalgo que aconseguir que els diferents territoris de parla catalana mantinguin algun tipus d'unió cultural, lingüística o política s'ha de fer sense tenir en compte l'opinió de tothom, de la gent de tots els territoris?
Si cada vegada hi ha més resistències a activitats com el “Correllengua” és perquè molts valencians estan farts dels intents annexionistes i mostren el seu malestar [...] Resistències? Enguany el Correllengua arribarà a més de 400 pobles dels Països Catalana... Intents annexionistes? Tornem-hi... Els objectius del Correllengua, si en Fidalgo té l'amabilitat de llegir-los, són única i exclusivament aconseguir el ple reconeixement de la unitat de la llengua catalana, l’oficialització a tot el territori i el foment d’uns hàbits interpersonals de fidelitat lingüística. Sempre amb la idea del català com a element d’integració i de cohesió. On veu en Fidalgo els intents d'annexionar ningú?El somni dels "Països Catalans" no està relacionat amb la realitat [...] és un conte de fades [...] Un somni? Potser sí... Però... pensar que, perquè un objectiu no respon a la realitat actual, això vol dir que cal abandonar-lo, no entra dins les perspectives de qualsevol persona que vulgui treballar i lluitar per canviar el món. Els hem de dir també als ecologistes que somien en un conte de fades? I als moviments alternatius? I als que creuen en un món més just socialment? I als "periquitos" que, com en Fidalgo, somien en un Espanyol de l'altra galàxia?

I atenció a la darrera comparació... És com si Espanya es dediqués a somiar ara recuperar l'Imperi on mai s'amaga el sol, i reivindica els seus drets polítics a l'Amèrica llatina, amb l'excusa que allí es parla castellà [...] Bons elements comparatius... Comparar un país colonitzador i exterminador de llengües, cultures i persones amb el record històric d'una confederació lliure i igualitària de territoris.

Alguns detallets... Observeu que en Fidalgo sempre posa entre cometes el nom de Països Catalans -i també el del Correllengua- i que quan ha de citar la Catalunya Nord utilitza l'expressió sud de França... Tota una declaració d'intencions.
Els Països Catalans són, ara per ara, un ideal, és veritat. Els camins per arribar a assolir aquest ideal són diversos, però, si més no en la mentalitat de la CAL, organitzadora del Correllengua, no hi entren verbs com annexionar... ni tampoc, però, altres com renunciar. El Correllengua és una manifestació lúdica i reivindicativa, sorgida i duta a terme per la societat civil, i amb uns objectius molt clars que ja hem citat anteriorment. Uns objectius que es poden resumir en el nostre lema:
PAÏSOS CATALANS
LLENGUA, CULTURA I LLIBERTAT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada