BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

21.6.07

FRANKFURT... TORNEM-HI!

Crèiem que, després de les declaracions assenyades d'escriptors com Eduardo Mendoza, el "problema" de qui havia d'anar a Frankfurt estava ja més que enterrat. Mendoza va ser rotund i clar quan afirmava que "està molt bé que no vagin a Frankfurt els escriptors que escriuen en castellà. El català és un fenomen en si mateix i hauria de ser protagonista únic a la Fira". Eduardo Mendoza va destacar que " la catalana és una literatura europea de molt antiga tradició, amb els seus clàssics, i que encara avui està viva –més viva que la holandesa o la sueca- però que es manté en una situació rara sense Estat que la faci oficial".

Espanya, però, torna de nou a la càrrega i aquesta vegada en fa de portaveu la ministra de Cultura de l'Estat espanyol, Carmen Calvo. La ministra lamenta que els alemanys es perdin autors com Juan Marsé o Carlos Ruiz Zafón. "Me parece que hay tan buena literatura i cultura catalana en castellano como en catalán y que en consecuencia seria bueno mostrarla tanto en una com en otra lengua. [...] No podemos, pero, intervenir porqué el Ministerio de Cultura sólo ha ayudado para que, pro primera vex, se invitara a una región espanyola..."

No sé si cal repetir i insistir en els arguments de sempre.... la cosa ja cansa... Haurien d'anar a Frankfurt els escriptors francesos de la Catalunya Nord? Formen part de la cultura catalana totes les manifestacions culturals i artístiques que es fan als Països Catalans? D'aquesta manera, la Feria d'Abril, les diverses "romerias", les sevillanes, els balls amazigs, xinesos, paquistanesos... són cultura catalana? Qualsevol escriptor que viu al nostre país i que escriu, no només en castellà, sinó en qualsevol de les 300 llengües que s'hi parlen, és un escriptor que forma part de la literatura i la cultura catalanes?

El que dèiem... ja cansa...

Mentrestant, Biel Majoral, poeta i cantautor illenc, no anirà a la Fira de Frankfurt perquè va posar com a condició interpretar la cançó del mestre i dramaturg Pere Capella, "Jo sóc català". Serà, potser, perquè la cançó diu coses com: "Jo sóc balear, / jo sóc de Mallorca, / català insular./ Tot el meu passat /que la història allunya, /el tenyeix de glòria/ la Gran Catalunya. "

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada