BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

2.5.07

ÈRIC I L'EXÈRCIT DEL FÈNIX

Divendres passat, dia 27, una colla de socis i simpatitzants de la CAL d'Esplugues vam anar al teatre Borràs a veure l'obra Èric i l'Exèrcit del Fènix, de Víctor Alexandre i direcció de Pere Planella.

L'obra us la recomanem. Com ja sabeu, és una obra que narra uns fets reals: el malson que va haver de viure l'Èric, un noi de catorze anys, i la seva família, per haver enviat uns correus a determinades empreses demanant- los que etiquetessin en català. Els fets que es representen són tremendament greus i dramàtics. Víctor Alexandre, però, ha tingut l'habilitat d'introduir l'humor, la ironia i la sàtira en la narració, cosa que encara la fa més impactant i, en certa manera, més perillosa per a determinats poders i institucions estatals .

No volem, però, en aquest escrit fer una crítica ni explicar-vos la posada en escena, sinó que volem fer-nos ressò dels greus problemes pels quals està passant la Companyia i la mateixa obra. Volem fer-nos ressò, per una banda, dels atacs polítics que està rebent (via PP de Sant Cugat... de moment) i, per una altra del buit que se li està fent per part de la majoria dels mitjans de comunicació. Tot seguit, us reproduïm un comunicat que ens ha arribat:

"Cal donar a conèixer l'existència de l'obra de teatre "ÈRIC I L'EXÈRCIT DEL FÈNIX", perquè estem patint un gran buit per part dels mitjans de comunicació (llevat de l'AVUI) a causa de la seva temàtica. És una obra que posa en escena temes que no s'havien tocat mai a Catalunya en el món teatral: la normalització de la llengua catalana com a llengua pròpia de Catalunya, el cul-de-sac de l'Estatut, la unitat dels Països Catalans, l'autodeterminació, el dret a la independència..., i tot plegat en el si d'una família de Lloret de Mar desacomplexadament catalana.

És una obra que satiritza la Constitució, la Guàrdia Civil i la nació espanyola, i aquestes són coses que el PSC i el PP no poden suportar. El problema dels poders fàctics és que no la poden acusar d'apologia del terrorisme o d'ultratge aEspanya, perquè ho fa amb molt d'humor. El públic riu molt i s'ho passa bé i això té una càrrega de profunditat molt més forta que el drama.

El dia de l'estrena va anar molt bé, però després ha afluixat perquè la gent moltes vegades ni sap que l'obra s'està fent al Teatre Borràs de Barcelona. La Vanguardia, El Periódico i El País ja han dit que no en parlaran. Ni tan sols en faran una crítica negativa. I els programes rellevants de TV3 i de Catalunya Ràdio ens han tombat l'esquena. Per altra banda, estem patint pressions inadmissibles (de molt amunt) que no podem fer públiques perquè això ens obligaria a suspendre'n les funcions i a abandonar el Borràs. Així és molt difícil que una companyia extraordinàriament petita pugui resistir."

Vosaltres mateixos... Per a més informació http://www.ericielfenix.cat

1 comentari:

  1. Vull posar el meu granet de sorra en la difussió d'aquesta obra, no només per situar-me un cop més al costat del maltractat i menystingut per causes ideològiques sinó perquè considero que és una obra ben feta que incorpora elements originals que van fer que passés una molt bona estona.

    ResponElimina