BLOC CALdesplugues

Bloc d'informació i opinió de la CAL d'Esplugues

29.4.12

NO VULL PAGAR! COMENCEM A PLANTAR-LOS CARA!


El últims dies el moviment #novullpagar s'ha estès de forma molt important arreu del país. La societat catalana ha començat a plantar cara en un primer avís del que acabarà sent un moviment d'insubmissió general que ens abocarà a l'únic camí viable: l'Estat propi.

Molts conductors han filmat l'escena al peatge. Vilaweb ha recollit més d'un centenar d'aquests videos, que testimonien l'impacte de la crida.

El dia 1 de maig, treballem per acabar amb els peatges!

A Catalunya:  - Vilassar, autopista C-32 (en els dos sentits)  - Martorell, autopista AP-7 (sentit Barcelona)- Mollet, autopista C-33 (en els dos sentits) - Manresa, autopista C-16 (en els dos sentits) - Girona Sud (Sortida) - Figueres Sud (Sortida) - Túnels del Garraf (en els dos sentits) - Amposta- Deltebre (Sortida) - Ulldecona-Vinaròs (Sortida)  - Terrassa-LesFonts (en els dos sentits) - Reus (Sortida).

Al País Valencià:  - Algemesí (Sortida) - Sagunt-València (Sortida) - Castelló (Sortida).

Diumenge 20 de maig. Peatge de Martorell

Caravana de cotxes que passarà pel peatge de Martorell el diumenge 20 de Maig a les 18h. Tots direm alt i clar: NO VULL PAGAR! Organitzem-nos i acabem amb els peatges!

Més informació  a: http://on.fb.me/I7BFCF




28.4.12

EL JOC DE LES AUTOPISTES



La majoria de vies de gran capacitat a Espanya son gratuïtes. Excepte les situades en un territori molt concret. Endevineu quin?

Spain Autopistas Games és un vídeo que simula l'estil dels vells ordinadors Atari i les consoles primitives per a explicar el greuge comparatiu entre el pagament d'autopistes al país i a la resta de l'estat. El jugador és convidat a fer rutes, gratuïtes o amb un cost ben baix i ha de superar un darrer nivell que és la ruta Alacant-Barcelona.

El vídeo esta inspirat en Joc de les autopistes del Cercle Català de Negocis.

27.4.12

"NOIS, ME'N VAIG". GUARDIOLA COM A EXEMPLE

Avui, Guardiola ha dit que no continuarà com a entrenador del Barça la temporada que ve. No parlaré, però, del Guardiola entrenador que ha fet guanyar al Barça 14 de 17 títols possibles; que ha construït un equip capaç d’omplir l’Estadi partit rere partit; un equip que ha sabut guanyar amb un estil propi de futbol elegant i d’atac; un equip que ha sabut perdre amb elegància i honestedat.
Vull escriure sobre Guardiola com a exemple...
Guardiola ha fet més per la normalitat de la llengua catalana que moltes de les campanyes engegades per la Direcció General de Política Lingüística. Des del primer moment va mantenir una actitud ferma i decidida en pro que parlar en català en una sala de premsa fos el fet més normal i normalitzador.
Fent ús de la seva elegància i educació habituals, l’acció era la més senzilla del món: quan un periodista se li dirigia en català li responia en la mateixa llengua. I això ho feia tant a Barcelona, com a Madrid, a Sevilla, a Lisboa o a la Xina. Avui, a les rodes de premsa de Guardiola, la llengua catalana no només hi és present, sinó que m’atreviria a dir que és la llengua més habitual d’ús. Si ens ho haguessin dit fa cinc anys hauríem dit era una utopia.
Guardiola... l’exemple davant la llengua. Guardiola... l’exemple davant uns valors sovint oblidats. 
Els valors del treball, l’esforç i la humilitat al servei d’un objectiu.
Us dono la meva paraula que hi posarem esforç. No sé si guanyarem, però persistirem. Premeu-vos el cinturó que ens ho passarem bé.” (16-8-2008)
El valor de la perseverança, de la il·lusió, de l’esperança...
Nosaltres hem caigut moltes vegades com a equip i com a país, i ens hem aixecat i seguirem fent tantes i tantes vegades. Mira si és petit el país que des de dalt d'un campanar sempre es pot veure el campanar veí, imagina't si és petit!"(27-04-2011).
Nosaltres, catalans i catalanes, deixem d’acotar el cap... Deixem de lamentar-nos, de mirar enrere, de treballar en negatiu... Som capaços de fer, com en Guardiola, allò que ens proposem... Perquè... no ho oblideu:
"Si ens aixequem ben d'hora i ens posem a pencar, creieu-me, som un país imparable" (8-9-2011).


GABRIEL FERRATER: 40 ANYS (1972-2012)


Ningú no veu quan va per ell, que és seva
la vida que li passa pel davant,
i fuig del compromís d'afavorir-la.
Després oblida, i es fa l'innocent
                                                       (Llicó d'història. Fragment)

25.4.12

25 D'ABRIL: EL MAL QUE VE D'ALMANSA...


25 d'abril de 1707 - 25 d'abril de 2012

La història ja està passada,
pols i terra la taparen,
però el mal que vingué d'ella
mal d'Almansa,
rossega encara i alcança
tot el poble.

L'ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA HA ESCOLLIT LA SEVA EXECUTIVA


Els membres del Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han escollit els càrrecs del moviment aquest diumenge 22 d'abril. La Carme Forcadell ha estat elegida com a presidenta de l'ANC, mentre que Carles Castellanos en serà el vicepresident, i el Llorenç Sotorres ha estat escollit tresorer.

El Jordi Martínez és el nou secretari de l'ANC, en una sessió en què també s'han votat els vocals que formaran l'Executiva del moviment, que són: el Josep Albertí, l'Anna Bernabéu, l'Estel Brugulat, l'Àngels Folch, la Núria Jàvega, la Roser Loire, el Jaume Marfany, el Pere Pugès, el Jaume Soler, l'Odette Viñas, el Josep Colomer, l'Andreu Porta, el Brugués Comas, l'Ignasi Termes i el Ferran Civit.

En la sessió, el Secretariat també ha decidit mostrar el seu suport a moviments sorgits de la societat catalana en contra de l'ofec econòmic a què se sotmet als catalans. D'altra banda, l'ANC continua creixent i estenent-se pel territori i, a més de la constitució de noves assemblees territorials i sectorials, ha superat els 5.000 membres de ple dret.                       

24.4.12

PREMIS JOAN COROMINES 2012, 5 DE MAIG A MATARÓ

El proper dissabte 5 de maig de 2012, la ciutat de Mataró acollirà l’onzena edició dels Premis Joan Coromines que anualment convoca la CAL.

Aquest acte serveix per reconèixer i homenatjar persones i entitats que s'han significat i es signifiquen per la defensa i promoció de la llengua i cultura catalanes.

Enguany, els guardonats són:

- Isona Passola, en reconeixement de la seva tasca, com a guionista i productora, pel foment d'un cinema català i en català de qualitat.
- Col·lectiu XECNA (Xarxa d'Establiments amb Consciència Nacional), en reconeixement de la seva trajectòria empresarial.
- Òmnium Cultural de Mataró, en reconeixement de la seva tasca de promoció de la llengua al Maresme al llarg de quaranta anys.
- Llibreria Catalana de Perpinyà, en reconeixement de la voluntat empresarial de promoure la literatura catalana a la Catalunya Nord.
- Miquel Calçada, en reconeixement de la seva trajectòria professional als mitjans de comunicació a favor de la normalització de la cultura catalana.
- Josep de Calassanç Serra, en reconeixement de la seva lluita i compromís envers el país (homenatge pòstum).
L'acte serà conduït per Espartac Peran (periodista) i comptarà amb un breu parlament de Miquel Àngel Essomba (director del Centre UNESCO de Catalunya).
En acabar l'acte, s'oferirà un sopar i es clourà amb l'actuació del grup de folk La Coixinera.
Autocar Premis Joan Coromines
Sortida a les 18.45h
Plaça de l’ajuntament d’Esplugues de Llobregat
a les 19.00h Plaça de Sants i a les 19.15h Plaça Universitat de Barcelona
Tornada de Mataró sobre les 24.00h
Preu del trajecte amb autocar: 7 euros
Preu de l'entrada dels Premis Joan Coromines: 13 euros
Reserves a cal@cal.cat Tel. 93 415 90 02 (tardes)
 


23.4.12

SANT JORDI 2012: UN POEMA I UN TASTET DE LLIBRES

Us oferim un petit obsequi per a aquest Sant Jordi 2012. D'una banda, aquest poema de Salvador Espriu: Les roses recordades, un modest record a tots els que ja no hi són:

Recordes com ens duien
aquelles mans les roses
de Sant Jordi, la vella
claror d'abril ? Plovia
a poc a poc. Nosaltres,
amb gran tedi, darrera
la finestra, miràvem,
potser malalts, la vida
del carrer. Aleshores
ella venia, sempre
olorosa, benigna,
amb les flors, i tancava
fora, lluny, la sofrença
del pobre drac, i deia
molt suament els nostres
petits noms, i ens somreia.

I ara podeu fer un petit tast d'alguns llibres d'Andreu González Castro, el nostre darrer convidat a CAL parlar de llengua. És només un tast que, segur, us engrescarà a llegir-ne més....



21.4.12

CAL PARLAR DE LLENGUA: BON COP DE FALÇ! (Vídeo del programa)



Aquest és el vídeo del darrer programa de CAL parlar de llengua, emès per ETV Llobregat el passat 18 d'abril.

El nostre convidat va ser Andreu González, autor, entre altres, de llibres com 100 moments estelars del Barça i Bon cop de falç!, premi Néstor Luján 2011 de novel·la històrica.

18.4.12

ANC. EL BAIX LLOBREGAT EN MARXA CAP A LA INDEPENDÈNCIA (Vídeos)



Aquí teniu dos nous vídeos ... Aquest primer és el vídeo promocional de les assemblees territorials de l'ANC (Assemblea Nacional Catalana) al Baix Llobregat.

El segon, titulat "El Baix Llobregat en marxa cap a la independència" recull entrevistes fetes el 10 de març al Palau Sant Jordi durant el transcurs de l'assemblea constituent de l'ANC.

No se'ls perdeu! 

16.4.12

BON COP DE FALÇ! A CAL PARLAR DE LLENGUA


Dimecres 18 d'abril, a les 22h, per ETV Llobregat, el programa CAL parlar de llengua conversarà amb Andreu González, escriptor i coautor de Bon cop de falç!, Premi Nestor Luján de novel·la històrica.


Andreu Gonzàlez Castro ha publicat quatre llibres de poesia en castellà i un en català. També ha publicat el llibre de contes Safata d’entrada. Juntament amb Armando Luigi Castañeda ha escrit 100 motius per ser del Barça (i no ser del Madrid).

L’any 2011 va publicar 100 moments estelars del Barça i la seva primera novel·la Bon cop de falç!, premi Nestor Luján de novel·la històrica 2011, escrita en col·laboració amb Ramon Gasch.

Escriu habitualment a la revista El Ciervo i al setmanari l’Informador de Martorell.

Treballa com a Tècnic de Normalització Lingüística al CNL de l’Hospitalet.

13.4.12

LIPDUB PER LA LLLENGUA DE PERPINYÀ, RÈCORD MUNDIAL



El Lipdub per la Llengua que es va enregistrar el dissabte 31 de març a Perpinyà va ser el més multitudinari del món.  Així ho ha acreditat la World Records Academy.

El "lipdub", organitzat per la Federació d'Entitats per la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes, va comptar amb 7.153 participants i es va realitzar al voltant de l'històric edifici del Castellet, un simbol de Perpinyà, de la catalanitat i de la resistència. Va comptar amb el suport de tota la societat nord-catalana: d'entitats culturals i esportives, del sector educatiu, de partits polítics de dreta i d'esquerra, de botiguers i empresaris.

12.4.12

RESULTATS DEFINITIUS DE LES ELECCIONS AL SECRETARIAT DE L'ANC


L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja ha votat i escollit els 75 membres que conformaran el Secretariat Nacional del moviment.

Els resultats ja són definitius i es poden consultar al web de l'ANC. L'objectiu de l'ANC és, ara, seguir creixent i arrelar-se arreu del territori per poder aconseguir una sòlida majoria social favorable a l'Estat Propi que desemboqui en la independència l'any 2014.

11.4.12

EL VÍDEO DEL "FLASHMOB" PER LA INDEPENDÈNCIA



Aquest és el vídeo del "flashmob" per la independència que avui s'estrena a la xarxa. Els organitzadors, YouCat, van aplegar més de vuit mil participants a la plaça de Catalunya.

El col·lectiu YouCat, creador també del 'lipdub' per la independència enregistrat a Vic el 2010, ha estat l'impulsor del vídeo, amb el qual vol fer conèixer a tot el món l'independentisme català.

3.4.12

RESULTATS PROVISIONALS DE LES ELECCIONS AL SECRETARIAT NACIONAL DE L'ANC

Ja podeu consultar els resultats provisionals de les eleccions al nou Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).


Les eleccions es van celebrar el passat dissabte, 31 de març. Els membres de l'ANC amb dret a vot van poder exercir-lo en les diferents seus territorials constituïdes arreu del país.

El proper 11 d'abril es confirmaran aquests resultats i es donará la llista definitiva i oficial de les persones que formaran el proper Secretariat Nacional de l'ANC. El 14 d'abril es farà la constitució públicai presentació oficial del nou Secretariat.